Најновије

8 УДАРАЦА ПРИШТИНЕ: Нижу се агресивни потези Шиптара, мета су обични грађани, а циљ само један

Увођење такси на српску робу, покушаји манипулисања жртвама силовања, упад РОСУ на север Косова, а сада и забрана уласка на Косово и Метохију са српским пасошима наставак су приштинског показивања мишића која, како се чини, више ни не бира средства да малтретира грађане Србије у покушају да Србији нанесе штету.

РОСУ (Фото: Јутјуб)

Практично, на сваки српски потез, а неретко и без њега, приштинске власти имају спремне реакције, иницијативе и идеје које би требало да сугеришу да са њима нема игре, да се правно-обавезујући споразум ближи, и да неће прихватити готово ништа што је мање од признања независности.

Неколико промашаја, попут неуспешног учлањења у Интерпол и фрустрација коју је то за собом донело за приштинску јавности, међутим, отворили су простор за - одмазду.

Последњи у низу таквих случајева је забрана грађанима Србије, који имају српски пасош, да пређу административну линије на прелазу Мердаре. Иронија је, међутим, што је то могуће учинити са личним картама, али не и пасошем.

Споран српски пасош

Како су појаснили извори са КиМ, реч је о још једном показивању зуба, које нема утемељење ни у каквом пропису.

- То им је реципрочна мера јер Србија не признаје косовске пасоше, јер не признаје такозвану државу Косово. Сада су смислили да они не признају српске. За личне карте не могу да се "ухвате", јер Споразум о слободи кретања управо њих помиње као документ за прелазак, али не и пасоше, мада се продразумевало и прелазило се са њима сво ово време - прича извор.

Ово је најсвежија, али не и једнина ствар коју приштинске власти осмишљавају како би "преваспитали" Србију, и Србе на Косову и Метохији. Списак је подугачак, а циљ један - притисци до признања косовске независности.

Забрана уласка српским званичницима

Пре око месец дана приштински политичари су одлучили да свим званичницима из Србије забране улазак у јужну српску покрајину, што је потврдио Јетљир Зиберај, иначе саветник косовског шефа дипломатије Беџета Пацолија, оптуживши Србију да вештачки ствара хуманитарну катастрофу и да је то требало да буде одмазда за тај потез и, ваљда једна од метода "преваспитавања".

Реакције су биле бурне, реаговала је и ЕУ, а на крају се испоставило да је то вероватно био пробни балон који су тестирали да ли ће да прође, пошто су се други косовски званичници, па и доскорашњи премијер Рамуш Харадинај, изненадили том изјавом, тврдећи да таква одлука није донета.

Таксе

Више од пола године је прошло од када је косовска влада донела одлуку да се на робу из централне Србије и БиХ уведу 100 одсто увећане таксе.

Иако су реакције, врло озбиљне, стизале са свих страна, оне су и даље на снази. Ни САД ни ЕУ нису могле или нису хтеле да издејствују њихово укидање, иако су деклеративно против њих, о чему говоре готово на сваком месту.

Таксе су, иначе, уследиле као одговор на то што Косово није примљено у Интерпол прошле године. То је уједно довело и до застоја у дијалогу Београда и Приштине који се до данас није померио са мртве тачке јер Србија тражи укидање управо тих такси, а Приштина признање независности.

Упад РОСУ на север Косова

Сви су имали прилике да релативно скоро виде како изгледа када специјалне јединице РОСУ у раним јутарњим сатима упадну на север КиМ, како се односе према грађанима, хапсе их и спроводе по полицијским станицама.

Објашњење је било да је посреди акција косовске полиције у циљу борбе против корупције у којој је, испоставиће се, ухапшено највише Срба, иако су косовске власти тврдиле да није по среди етнички мотивисана акција.

Све се дешавало уз звуке сирена, уз оружје, велики број службених возила, а у ккцији која је трајала више од шест сати учествовале су и специјалне јединици косовске полиције ФИТ.

Суд за Србе и "геноцидни народ"

Ово је била још једна од идеја приштински политичара, који су најављивали да ће формирати посебан суд, односно Трибунал, који ће се бавити ратним злочинима које су на КиМ починили Срби.

Такође, у Приштини се свако мало у етар врати кампања о означавању Срба као геноцидног народа, па је усвојена и Резолуција о геноциду који су починили Срби и којом је, како су појашњавали косовски званичници, обележено 20 година од наводних злочина Срба на Косову.

У суштини, покренут је поступак за жигосање и истовремено, отворен простор за отворени - судски - прогон.

Музеј геноцида

Још једна идеја која је, за сада остала само на томе, али довољно је било да се данима "врти" по медијима, сугеришући шта су све у стању да ураде приштинске власти зарад стицања политичких поена.

Том идејом се нарочито хвалио и истицао је председник косовске скупштине и лидер владајуће партије на КиМ Кадри Весељи, који је данима обилази потенцијалне локације на којима би у перспективи могао да се налази овај објекат.

Он је у некој од тих прилика поручио да ће "Србија и починиоци геноцида одговарати за оно што је учињено народу Косова".

Манипулација жртвама силовања

Осмишљено и координисано приштнске власти су се својски трудиле да Србе прикажу у најгорем могућем светлу, па су с тим у вези организовале и јавно слушање у САД жене која је била силована за време рата за КиМ.

Иначе, не одричу се мантре и нон стоп убеђују међународне представнике у своју кампању да је током рата силовано чак 20.000 Албанки. Међутим, према јавно доступним подацима, силовање на КиМ за време рата пријавило је 1.300 жена, док је њих 400 прошло тамошњу комисију на основу које је утврђено да су жртве овог злочина.

Манипулацију сличну овој, извела је усред косовског парламента посланица владајуће странке Фљора Бровина, која је поделила са јавношћу фотографију на којо је, премањеним тврдњама, жена коју су силовали српски војници. Међутим, испоставило се да фотографија потиче са једног порно сајта, али и да су приштински представници спремни на све, па и да се на овако гнусан начин играју са свим жртавама таквог бруталног злочина.

Ко је против ОВК, у озбиљном је проблему

Посебна "правна тековина" уведена је у Приштини за Србе на Косову који у негативном контексту помену ОВК.

Ту кажну на својој кожи су осетили српски представници у  косовској власти, а један од примера је и министар државне управе и локалне самоуправе, члан Српске листе Иван Тодосијевић, који је смењен јер је рекао да у Рачку није било маскра, већ да су ту током последњих сукоба убијени албански терористи.

Због негативног карактерисања терористичке организације ОВК која је протеривала и убијала њихове најближе, Срби на Косову, корак по корак остају без својих представника у васти.

С друге стране, без икакаве казне прошао је брат косовског премијера Насим Харадинај када је на телевизији јавно рекао како му је "драго што је убијао Србе".

Политички поени, али и проблеми

Да ли све ово значи да уведене таксе ипак не производе ефекте какви су очекивани, па је неопходан још јачи притисак? Легитимно је упитати се и да ли Приштина заиста може да ради шта год замисли, како тренутно изгледа, и да ли због свега тога треба очекивати још екстреминије мере и идеје?

- Приштина криви Србију да намерно производи кризу, па реагује на сваки њен потез вршећи додатни притисак. Имали смо ситуацију када је спречен улазак Косова у Интерпол, наклон чега су уследиле таксе, сада имамо затварање радњу на северу, након чега је уследила ова мера забране уласка. Очито је да да им је тактика да на сваки потез из Србије имају реакцију, да покажу да имају механизме да изврше притисак и да, ако тако могу да кажем, повреде Београд - каже Стефан Сурлић, докторанд и асистент на Факултету политичких наука (ФПН).

Како наводи, отуда забрана кретања, вероватно са идејом да се отежа комуникација Срба са КиМ, односно координација са Београдом и институцијама у Србији.

- Атмосфера је таква да шта год Београд уради, одмах иду реакције једна за другом. Краткорочно, то доноси поене приштинским властима, али дугорочно праве сами себи штету јер ће доћи у ситуацију да их због свега тога не сматрају за кредибилне партнере - наводи Сурлић.

Откривен Трампов план за Косово, коцкице су почеле да се слажу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА