Најновије

"И ТУЂМАН ЈЕ ТО ЗНАО": Ево зашто је "за дом спремни" искључиво усташки поздрав!

Пре три дана Србија је жалила убијање и протеривање 250.000 Срба у хрватској акцији "Олуја", док се са друге стране границе, као и сваког 5. августа, државни врх окупио у Книну да би прославио оно што Хрвати сматрају "ослободилачком акцијом".

Фрањо Туђман (Фото: Јутјуб)

Обележавање годишњице "Олује" поново је у центар пажње хрватске јавности ставила питање легитимности поздрава "За дом спремни". Припадници ХОС-а (Хрватских одбрамбених снага, паравојне формације радикалних националиста) су у Книну на сав глас узвикивали ове речи упркос томе што их је хрватски суд јасно прогласио поздравом коришћеним у НДХ и манифестацијом расистичке идеологије.

Хрватски министар правде Дражен Бошњаковић је узвикивање овог поздрава покушао да оправда тако што је истакао да он не позива на мржњу ако га припадници ХОС-а изричу у свом "комеморативном простору".

Тим поводом је Index.hr објавио опширан текст у коме објашњава зашто је "за дом спремни" искључиво усташки поздрав, ко год га и на ком год месту узвикивао.

- Први човек правосуђа је тиме заузео став председнице Колинде Габар Китаровић која се у фебруару залетела са изјавом да је то "стари хрватски поздрав", да би се потом вадила да он то баш и није, али да ипак и јесте. Нешто као славна Шродингерова мачка која је у кутији у умном експерименту истовремени и мртва и жива. Оваквим интерпретацијама у настојању да се додворе радикалним десничарима у својим редовима, а посебно ХОС-овцима који ће тешко одустати од тог поздрава, министар и председница се нису огрешили само о правосуђе и историју, већ и о здраву памет и памћење - пише Index.hr

Искључиво усташка парола

Историја је утврдила да "за дом спремни" није стари хрватски поздрав, ни у каквој варијанти или комбинацији.

То је за Index.hr поновио Хрвоје Класић, професор историје на Филозофском факултету у Загребу. Он је потврдио да не постоји ни један документ пре појаве усташког покрета у коме се помиње фраза састављена од ове три речи. Са друге стране, стотине докумената од оснивања Независне државе Хрватске наводе те речи као усташки поздрав.

Штавише, постоје и бројни докази да је Анте Павелић лично смислио тај поздрав.

- Логично је да је он то урадио када се зна да су фашистичке структуре у својим идеологијама желеле да доласком на власт уводе нове термине као најаву новог доба, поретка и човека. НДХ у томе није заостајала. Све те приче о томе да тај поздрав долази од бана Јелачића, Николе Шубића Зринског и слично најобичније су измишљотине - објаснио је Класић.

Кратко памћење политичара

То што се појављују такве измишљотиње није необично, али може бити изненађујуће када њих стварају људи попут председнице државе, премијера и чланова Хрватске академије наука и уметности.

- Чудно је да никада нису затражили да им неко представи макар један документ који би потврдио постојање поздрава пре усташког покрета. И Туђман је сматрао да је поздрав неприкладан јер је усташки, па су у војску уведени "домовини верни" и "поздрави домовини" - тумачи Класић.

"Најбитније је ко узвикује"

Након што је свима у Хрватској постало јасно да није могуће доказати да је "за дом спремни" стари поздрав, у политичком врху се појавила теза да није ни битно колико је стар, јер он има скроз другачији контекст када га користе ХОС-овци.

Идеја политичара вероватно та да ће ако се довољно диго буде понављало да је ХОС-овско "за дом спремни" сасвим различито од усташког и то постати део "старе хрватске историје". А ако га ХОС-овци буду редовно узвикивали на разним комеморацијама, он ће постати "стари поздрав" за све Хрвате.

Међутим, и сами челни људи тих комеморација су упозорили да су ХОС-овци почетком деведесетих тај подрав преузели само и искључиво по узору на усташе на које су се угледали.

- И политичари су рекли, Хасанбеговић, Назор и још неки да је то преузет усташки поздрав. То доказује да ХОС-овци који желе да укажу на разлику између свог и усташког поздрава лупетају глупости - рекао је пре две године на телевизији пензионисани генерал ХОС-а Анто Пркачин.

Класић истиче да се и на том примеру види "кратко памћење" хрватских политичара.

- Наиме, 1991. када се оснивао ХСП и када је та странка оснивала ХОС, тадашњи прваци попут Ђапића, Параге и Параџика, никада нису тврдили да је 'за дом спремни' некакав стари хрватски поздрав, него су се отворено поносили усташком традицијом, славили са та времена и те личности. Дакле, они сами никада нису тај поздрав користили као стари хрватски. Занимљиво је да 20 година касније њих бране од нечега од чега нису желели да буду одбрањени. То је по мени замена теза, а зашто је то важно? Зато што ће данас неки рећи да тај поздрав можда и потиче из НДХ, али да је овај који се данас користи заправо из Домовинског рата. Но чињеница да су оснивачи ХОС-а тај поздрав користили баш зато што је био усташки показује да његово данашње кориштење није само подсјетник на Домовински рат, већ и на НДХ - закључио је историчар.

Милогорци желе да униште српство у Црној Гори! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА