Најновије

ДАЧИЋ О УДАРУ ИЗ АМЕРИКЕ: Нападају ме само бивше структуре

У само неколико дана Србију и министра спољних послова Ивицу Дачића напало је неколико поборника америчких демократа и представника дубоке државе, естаблишмента који је владао Америком и кумовао такозваној косовској независности. А све због Доналда Трампа...

Дачић (Фото: Јутјуб)

Након изјаве коју је Дачић да ће организовати Србе који живе у САД да на председничким изборима у тој земљи формализују подршку Доналду Трампу, на њега се острвио бивши саветник некадашњег америчког потпредседника Џозефа Бајдена (иначе актуелног кандидата Демократске странке за председничку номинацију) Мајкл Карпентер, који га је на Твитеру оптужио да се меша у унутрашња питања САД и да је то недопустиво.

Такође, трн у оку Трамповим противницима и експонентима дубоке државе су и односи Београда и Москве, а у добронамерним изјавама утркивали су се бивши амерички дипломата Данијел Фрид, професор Универзитета "Џон Хопкинс" Едвард Џозеф и извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон. Сви они јасно поручују: Време је да Србија прекине сваку, а посебно војну, сарадњу с Москвом.

У изјави Дачић појашњава нападе који ових дана стижу:

- Нико од њих није из Трампове администрације, то је притисак бивших структура. Њима је неприхватљиво да се питање Косова поново отвара јер они сматрају да је то готово и да Србија само треба да призна независност.

Што се тиче напада Карпентера, министар наводи да је то глупост.

- А кад Јевреји гласају за Трампа, то није мешање, или кад Албанци гласају за Клинтонове или Енгела. Не говорим ја о Србији као држави, говорим о држављанима САД нашег порекла. У Америци тако ствари функционишу. У Енгеловој изборној јединици Албанци му увек доносе победу - каже Дачић, те додаје да српска дијаспора у САД треба да се организује тако да неће нико да је ниподаштава, као што сада демократе раде.

Аналитичар Небојша Крстић каже да је Србија под великим притисцима:

- У реалности Србија трпи притиске са обе стране, и од Америке и од Русије. Само што су амерички притисци транспарентни. Дакле, притисци су нешто што чини Вучићеву свакодневицу. Досад је успевао и да им одоли и да сачува добре односе са великим силама и да сачува интересе Србије, што није нимало лак посао - закључује Крстић. 

САД нису више суперсила

Бивши шеф југословенске дипломатије Живадин Јовановић истиче да америчке демократе робују прошлости.

- Прошло је време кад је Америка била суперсила и кад је свет био униполаран, ствари у Европи и свету суштински су се промениле, али они не могу да прихвате да Балкан није више њихов посед. Време је да Американци схвате да је политика Србије укорењена у позицији неутралности и да не желимо да будемо ничији посед, баш као што се не мешамо у унутрашња питања других држава - сматра Јовановић.

Харадинајеви људи зверски мучили српског полицајца. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА