Најновије

ДОДИК ПОСЛАО ПОРУКУ СВИМ ПРОЗАПАДНИМ СЛУГЕРАЊАМА: Увек ћемо се противити уласку у НАТО!

Председник СНСД Милорад Додик истакао је данас да је споразум, који је у име те странке и коалиције окупљене око СНСД-а потписао са лидерима СДА и ХДЗ БиХ, као изборним победницима у Федерацији БиХ, у најбољем интересу Републике Српске и у потпуности у складу са свим раније утврђеним политикама Српске од којих је најважнија да се противи путу у НАТО.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

- То је прво о чему смо постигли сагласност. Нема пута у НАТО док се став Српске не промени. Ако једног дана политичка воља у Српској буде другачија и ако буде стављена ван снаге Резолиција о војној неутралности, онда ће неко други преговарати са тих позиција. Нас у овом тренутку обавезује та Резолуција - рекао је Додик у интервјуу Срни.

Он је додао да су се сви који су пажљиво прочитали споразум могли уверити да је са стране Републике Српске и СНСД-а учињено све да буде формиран Савет министара у складу са изборним резултатима и промовисаним политикама Српске.

- Ми смо давно рекли да нисмо ти који ћемо гинути или спашавати БиХ, али сгурно нисмо ни ти на које ће неосновано пасти квалификација да ми нешто блокирамо и нешто некоме одузимамо. Прво Република Српска и њени интереси, па онда БиХ која има институције које би требало да сервисирају ентитете била је и остала наша политика - нагласио је Додик, који је и српски члан Председништва БиХ.

Према његовим речима, ако су неки веровали да ће СНСД изаћи на изборе, добити подршку народа и рећи да неће да преузме одговорност и да ће је препустити неким другима, онда такви нису ништа разумели.

- Ми смо изашли на изборе да победимо катастрофалну политику уперену против Републике Српске коју су СДС и ПДП водили у Сарајеву протеклих година. Победили смо и сада желимо да урадимо све да нашу политику, која подразумева да је Српска пре свега, унесемо у заједничке институције, које и јесу ту да буду сервис Републике Српске и Федерације БиХ, а не да буду институције одакле се Српска дисциплинује. То је разлика између нас и оних који нас последњих дана нападају - каже Додик.

На питање да ли је очекивао таква реаговања након потписивања споразума о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је рекао да је помало изненађен.

Коментаришући тврдње да је могао са два посланика да направи већину у Српској, Додик је рекао да су Република Српска и њена влада једно, а сасвим друго када се иде у заједничке институције.

- Тамо никада не треба да иду они који су изборе изгубили у Српској - истакао је Додик.

Говорећи о оптужбама које долазе из опозиције да је овим споразумом пристао да БиХ иде у НАТО, Додик их је позвао да покажу члан споразума у којем то пише.

- Нека докажу то што у очају вичу по својим медијима. Могу да покажем документе које су, да не идем даље, само у последње четири године потписали Мирко Шаровић и Младен Иванић, а тичу се пута БиХ у НАТО. Они су гласали за то и откуд им образ, право и политичка пристојност да ме ишта питају, а не још и лажно оптуже - каже Додик.

Коментаришући тврдње да је Српска добила најмање важна министарства у Савету министара, док је истакао да и то кажу они који четири године воде једно од тих минстарстава.

Он је рекао да је друга опција била да траже министарства која имају звучно име, а у суштини не нуде много, као што су Министарство безбедниости или Министарство одбране.

Вучић објављује још поверљивих докумената? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА