Најновије

ЧИМ ЈЕ СТИГЛА ПРШТЕ УЖАСНИ УСЛОВИ ЗА СРБИЈУ: Хрватица долази на кључну позицију у ЕУ! Па ми смо готови!

Дубравка Шуица, хрватска кандидаткиња за европског комесара и за једног од потпредседника Европске комисије, интересантна је српског јавности онолико колико је интересовање и она показивала за Србију.

Дубравка Шуица (Фото: јутјуб)

Шуица, која иначе важи за једног највернијих сарадника садашњег преседника ХДЗ и премијера Хрватске Андреја Пленковића, у последњој изјави која је имала везе са Србијом рекла је да постоје три услова која наша земља мора да испуни да би даље напредовала на путу ка чланству у ЕУ.

Један је да Хрватској достави попис несталих особа, други да се доведе до краја повратак културних добара, отуђених током ратних сукоба 90-тих, и, трећи, да хрватска мањина у Србији има иста права као српска у Хрватској.

Те захтеве данас је за Прву тв прокоментарисао дописник Новости из Загреба Јурица Керблер, оцењујући да први захтев и није проблем, мада није још решен, да је други готово завршен, али да је трећи - "карикатуралан".

"Српска мањина у Хрватској сигурно има у овом тренутку мања права, него што има хрватска у Србији", рекао је Керблер.

Керблер је подсетио да се Шуица, иначе пре политичке каријере професор немачког и енглеског језика у Дубровнику, тек 90-тих укључила у политику и постала чланица ХДЗ.

Двапут је била градоначелница Дубровника и у том периоду проглашена је једном од 10 најбољих градоначелница на свету, иако су је, како је навео и Керблер, пратиле неке афере у хрватској јавности, везане за нерационално трошење средстава из градског буџета.

Према његовим речима, Шуица није била у добрим односима са претходним премијерима, Ивом Санадером и Јадранком Косор, али јесте с Томиславом Карамарком, против којег се, међутим касније окренула и заједно са Андрејем Пленковићем учествовала у рушењу Карамарка.

Данас важи за једног највернијих сарадника садашњег преседника ХДЗ и премијера Пленковића, а у европском круговим добро се котира, јер је у својој каријери везаној за Европски парламент имала добре везе са европским народњацима, који тамо имају велики утицај.

Приштински политичари се међусобно оптужују за повлачење признања тзв. Косова, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА