Најновије

МИЛИТАНТИ МАСОВНО НАПУШТАЈУ ЏИХАД: Немири унутар групе, ХТШ се распада! Заповедници позивају на побуну!

Чини се да џихад Хаџат Тахрир ал-Шама (ХТШ) пропада због корупције и преваре у самој групи. У 19-минутном видеу, командант ХТШ-а Абу Абд ал-Ашда говорио је о напуштању групе јер је корупције било превише.

Хаџат Тахрир ал-Шам (Фото: јутјуб)

Према Абу Абду, руководство ХТШ-а је било свесно предстојеће офанзиве сиријске војске на северу провинције Хама неколико месеци унапред, али се није трудило организовати одбрамбене структуре и успоставити логистику за набавку оружја унапред. Напоменуо је да су милиони долара које је ХТШ имао за наоружавање једноставно нестали.

Други разлог успеха летње кампање сиријске војске била је, према његовим речима, нестручно управљање људским и материјалним ресурсима.

Нагласио је да је удружење изгубило кључне и искусне џихадисте који су бацани попут топовске хране на фронте у Хами.

Поред тога, стотине милитаната одбиле су да учествују у непријатељствима због чињенице да им ХТШ једноставно није исплатио пристојну плату, иако је имао прилику.

Абу Абд је такође говорио о посебном пословању са новцем у ХТШ-у - управа пуни своје џепове и оне својих рођака. Ови људи су постављени на високе положаје у удружењу једноставно због својих рођака.

Такође је споменуо високе порезе које џихадисти наплаћују од привредника који раде на територијама које су под њиховом контролом. Сва прикупљена средства су једноставно расподељена међу вођама банди. Према Абу Абду, то је присилило многе заповеднике да напусте савез.

Поред тога, Абу Абд је приметио да ХТШ користи религију у своје себичне сврхе. На крају је позвао на побуну свих оних који се не слажу са политиком у ХТШ-у.

Абу Абду ал-Ашди био је кључна личност у Алепу, где је командовао одбраном подручја која су остала под контролом милитаната у јесен 2016. године.

Ово сведочење, као и претходни други, било да је то ХТШ или чак ИД, показује стање борбе против "крвавог диктатора" Башара ел-Асада. Локално становништво се користи као "гуска која полаже златна јаја", једноставно за скупљање више средстава, које потом украде руководство групе.

Чини се да "џихадистички живот" није оно што неки милитанти сматрајУ. Није само претпостављени рат коалиције предвођене САД-ом који једва пробија површину. Чак и ако је названа „умереном опозицијом“ која, бар, покушава да се представи као да се брине за локално становништво није никаква гаранција, као што показују недавни руски и сиријски напори.

Током активне фазе рата, такве акције могу проћи углавном незапажено, али не и потпуно. Када рат престане и једноставно је питање времена док ће сиријске владине снаге уз помоћ Русије консолидовати власт.

Наравно, масовни губици и људи који очекују да им се исплати довели би до неких сумњи и позива на "лажни џихад". Напокон, ако је мање људи, али новац није нигде отишао, зашто нису, „Поштени, марљиви, верни“ терористи који примају плату?

Са овом новог технологијом, руски хеликоптери ће бити најбржи на свету! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА