Најновије

Шта опозиција планира дан после бојкота избора?

Бојкот избора, неколико месеци, уочи одржавања, од стране највећег дела такозване „праве“ опозиције, постаје све извеснији.

СзС (Фото: Јутјуб)

Извесност која у вези са том темом изостаје јесте шта је план након бојкота. Покушали смо да сазнамо да ли међу странкама и организацијама које заговарају бојкот постоје састанци, односно да ли се уопште разговара о „дану после“. У серијалу Данаса разговараћемо са представницима опозиције о томе шта је њихов план за дан после избора. Данас на то питање одговарају Радован Лазовић из Иницијативе Не да(ви)мо Београд и Јанко Веселиновић из Покрета за преокрет.

И док први саговорник сматра да би дан након бојкота избора требало тражити расписивање нових, Веселиновић назначава, иако не директно, окретање војске и полиције на страну демонстраната и противника режима Александра Вучића.

– Власт је обесмислила рад свих демократских институција. Парламент суштински не постоји. Закони се крше без последица или усвајају нови како би се екипи омогућила зарада, а строгоћа се тренира на најугроженијима. Медији су или под апсолутном контролом и преносе само ружичасту слику реалности или су чак злоупотребљени како би гушили сваку врсту критике и над политичким неистомишљеницима власти вршили насиље – истиче Радомир Лазовић.

У таквим условима, каже он, борба за демократизацију земље треба да почне делегитимизацијом привида демократије који се власт труди да одржи.

– Како би бојкот успео неопходна је велика мобилизација грађана у активно супротстављање махинацијама власти. Дан након, ову енергију треба усмерити на борбу за прихватање услова које су експерти, цивилно друштво и сви опозициони актери већ изнели, и захтевање расписивања фер и поштених избора на свим нивоима. Мислим да кључ успеха ове борбе лежи у томе да ли ће грађани препознати да је демократизација земље директно повезана са условима живота и рада свих наших грађана. Уколико енергију бојкота успемо директно да повежемо са животним питањима људи, сиромаштвом, условима живота, лечења, образовања, можемо очекивати успех и победу – закључује Лазовић.

Покрет за преокрет, каже Јанко Веселиновић, чврсто се држи Споразума са народом.

– То очекујемо и од осталих потписника Споразума. У њему јасно пише да ће се покушај формирања власти на основу резултата таквих „избора“ сматрати актом рушења уставног поретка, да ћемо такву власт сматрати нелегитимном и да ћемо се против ње борити свим врстама отпора и грађанске непослушности. Подсећам да су се потписници Споразума са народом обавезали да неће учествовати на изборима уколико се не обезбеди да они буду слободни и фер и да медији буду слободни најмање шест месеци пре одржавања избора – каже Веселиновић.

Дакле, дан после избора, наставља он, јесте дан након лажних избора и „избора“ којима се руши уставни поредак и према њима ћемо се тако понашати.

– Као свуда у свету како се односи побуњени народ према неуставној власти – сматра саговорник.

Упитан по чему ће се те демонстрације разликовати од осталих, Веселиновић каже: „По томе што је то крај какве такве легалности и период стварања личне власти, која нема законску, ни уставну подлогу. Значи да ни војска, судство ни полиција не би требали да штите ту узурпацију. У супротном делови те структуре сврстали би се у ред рушитеља уставног поретка. Конкретне акције ће бити усаглашене кроз заједничко деловање побуњеног народа и опозиције.“

Лидер Двери Бошко Обрадовић више пута је најавио да ће на дан лажних избора опозиција организовати митинг испред Скупштине Србије.

Прочитајте ОВДЕ  шта то крију српски медији.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА