Најновије

"КАКВА ПРАВА ИМАЈУ АЛБАНЦИ НА ЈУГУ СРБИЈЕ, А ЈА ПИТАМ КАКВА ПРАВА ИМАЈУ НАША ДЕЦА НА КИМ": Севале варнице међу политичарима!

Посланик Партије за демократско деловање Фатмир Хасани упитао је данас током скупштинске расправе да ли треба сачекати такозвану нову владу у Приштини да би Албанци на југу Србије имали реципрочна права као Срби на Косову.

Посланик Партије за демократско деловање Фатмир Хасани (Фото: јутјуб)

На ту провокацију, министар просвете Младен Шарчевић "исправио" је Хасанија поручивши да реципроцитет може да се односи само на права Срба на северу Албаније.

Хасани је, током расправе о амандманима на Закон о дуалном образовању, ставио примедбу да уџбеници на албанском језику још нису спремни и рекао да "албанској националној мањини преостаје да чека нову (тзв.) владу на Косову како би обезбедили реципрочна права", која, каже, имају и Срби на Косову.

Министар Шарчевић је одговорио да је за уџбенике на албанском задужен Национални савет албанске националне мањине, али и упитао каква права имају српска деца на северу Албаније.

Шарчевић је навео да питање уџбеника за албанске ђаке кочи Национални савет националне мањине Албанаца, као и да је са српске стране урађено све.

- Питам и себе и вас, а питао сам и у Бујановцу, питам у Бриселу, питао сам у Београду на конференцији - каква то права имају српска деца у северној Албанији?, истакао је министар.

Он је додао да ће приближавање Албаније Европској унији, као и Северне Македоније, те поглавља 23 и 24, натерати те земље у окружењу да достигну бар део стандарда који је Србија достигла и пружа свима за пример.

Министар је напоменуо да у Србији има 27 савета националних мањина, а да је изменом Закона о уџбеницима формирано тело - Центар за ниско тиражне уџбенике, што значи да су, без обзира колики је број ђака на било ком језику, национална тела дужна да припреме материјал.

Посланик СПС Ђорђе Милићевић на министрово излагање додао је и питање каква права српска деца имају у Прешеву и Бујановцу.

- Јако је добро да имамо конструктиван приступ и да Србија и даље жели да гради добросуседске односе без обзира на неразумевање других, казао је Милићевић.

Хасани је навео и да су добри сви припремљени амандмани, као и Закон о регулисању професија и признавању професионалних квалификација, али да се Албанци у Србији питају које то професионалне квалификације треба да имају да би могли да се запосле у државним органима и институцијама.

Додао је да је ПДД три и по године заједно са СВМ у посланичком клубу и тврди да "до сада нису успели да реше ниједан животни проблем Албанаца".

Какве су дарове разменили Вучић и Папа, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА