Најновије

ДМИТРОВИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ! Открио шта су радили Хрватски новинари Србима у Сиску!

Хрватски новинари, међу којима је био Денис Латин, јавно су у телевизијским емисијама читали спискове за ликвидацију Срба, открио је Ратко Дмитровић, познати новинар и публициста.

Ратко Дмитровић (Фото: Јутјуб)

- Денис Латин је 1991. године био у такозваном теренском дислоцираном студију у Сиску, граду у коме се десио језив злочин, у коме је на страшан начин убијено око 500 Срба. Наиме, испред хрватске телевизије он је изговорио списак од неколико Срба, њих око од седам до десет, који су само након пар дана нестали, убијени су негде. Он се касније бранио да је само читао полицијске извештаје и да с тим нема ништа - испричао је Дмитровић.

Језиво стратиште

Латин иначе није био једини који је уживо у програму читао спискове за одстрел. Убојито извештавање хрватских медија памти и Саво Штрбац, директор документационо-информационог центра Веритас.

- У то време су на телевизији ХРТ давали, рецимо, увече списак имена четника, или великосрба, како су их већ звали, из разних градова, а на којима је било и мојих Бенковчана, а ти људи су већ преко ноћи бежали главом без обзира и скривали се где су могли. Неки су пак "заглавили" - прича Штрбац.

Како наводи, Сисак је један од градова у који је био страшно стратиште српског народа током 1991. и 1992. године.

- Око 130 њих је одведено из кућа. Касније су их проналазили у Сави кад их вода избаци, као и у једном омладинском насељу Јодно, које је било једно од стратишта Срба из Сиска - наводи Штрбац.

Како додаје, једној групи је чак и суђено за убиство око 20 људи, а главни је био Ђуро Бродарац, који је пак умро када је подигнута оптужница.

- Други је био Милановић, чини ми се, који је осуђен, и рекао бих да је недавно пуштен из затвора - рекао је Штрбац.

Мучење до смрти

Миодраг Линта, председник Коалиције удружења избеглица у Србији, напомиње да је чињеница да је већи део новинара хрватских учествовао у стварању жестоке мржње и нетрпељивости према Србима, Југославији и ЈНА.

- Срби су називани најгорим могућим именима попут србочетници, кољачи и слично, а циљ је био да појам Србин буде синоним за нешто што је архизло, најгоре могуће што постоји на земљи. Већи део њихових новинара је учествовао у тој кампањи и у најмању руку сносе моралну одговорност за грозне ствари које су се дешавале Србима. А тада су у десетинама хрватских градова они буквално нестајали преко ноћи, одвођени су у разне објекте, где су мучени и пребијани до смрти - рекао је Линта.

С друге стране, Денис Латин није јуче ништа желео да коментарише овим поводом.

Веља оголио СНС камарилу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА