Најновије

„СЛОВЕНСКИ ШТИТ-2019“: Мајор Белоусов "главни" за С-400: Српски ракеташи су изузетно квалитетан кадар! Оборено 50 различитих циљева! (ВИДЕО)

На историјској војној вежби „Словенски штит -2019“ учестововали су ракеташи елитних ПВО јединица две војске. У њој су примењени врхунски радарско-осматрачки и борбени системи ПВО/ПРО који се налазе у оперативном наоружању руске армије. Пресретнуто је више од 50 ваздушних циљева различите класификације. Руски официри посебно похвалили висок степен техничке и тактичке оспособљености специјалиста Војске Србије.

Срспки војници у Русији (Фото: Јутјуб)

Мешовите посаде на ракетним системима које су формиране од руских и српских специјалиста за противваздухопловна дејства, са врло високом оценом су испунили све задатке на бојевом гађању које је реализовано на војном полигону Ашулук. Сценарио вежбе „Словенски штит-2019“ је подразумевао битку против условног непријатеља који се масовно ослања на средства ваздушног напада. Његов циљ је био напад на састав ПВО ранга пука, укључујући уништење критично важних објеката који се налазе на земљи. Остварено искуство ће бити добра основа за унапређење односа између Русије и Србије на плану даљег проширења војне и војно-техниче сарадње

Церемонија отварања 

Пред сам почетак активне фазе војне вежбе „Словенски штит – 2019“ одржана је церемонија њеног отварања. Присутнима се обратио начелник јединица ПВО из састава ВКС (Ваздушно космичке снаге) руске армије, генерал-мајор Сергеј Бабаков.

Он је прочитао поздравну поруку главног команданта Ваздушно-космичких снага руске армије, генерал-пуковника Сергеја Суровкина. Конкретно, генерал се у својој поруци осврнуо на богату вишевековну традицију односа између Русије и Србије, као и на резултате када је у питању војно-техничка сарадња између две пријатељске земље. Стога је и ова заједничка вежба јединица ПВО оцењена као њен природни наставак.

„Ова вежба има историјски карактер јер је прва таквог типа која се одржава између војски две државе. Ја сам уверен да ће она додатно учврстити односе између Русије и Србије“ – нагласио је генерал-мајор Сергеј Бабаков.

Он је такође саопштио да ће кроз вежбу бити проведен и заједнички рад на елементима сценарија који се тичу борбе против тероризма, укључујући и практичну употребу борбене технике. Генерал је изразио уверење да ангажовано људство за потребе ове вежбе поседује потребан ниво у квалитету обуке, те да ће успешно реализовати све постављене задатке. На крају свог излагања, он је пожелео успех свим учесницима вежбе „Словенски штит-2019“.

Испред српске делагације реч је узео бригадни генерал Тиосав Јанковић који је у своје име, и име свој потчињених, поздравио домаћине ове вежбе.„Веома сам задовољан што смо интегрални део прве етапе заједничне војне вежбе „Словенски штит – 2019“. Уверен сам да ћемо заједно испунити све задатке који се испред нас постављају. Желим вам пуно успеха у даљем раду“ – рекао је српски генерал.

После обраћања високих војних старешина, уследио је део где су интониране националне химне, уз подизање државних застава. Част да на јарбол подигне руску заставу поверено је командиру радио-релејне станице потпоручнику  Максиму Герославцу, док је српску заставу подигао потпоручник Лазар Голић.Завршетак церемоније је обележио свечани марш постројених ешелона ка позицијама где се налазила борбена техника, њено преизимање и прелазак у активну фазу заједничке војне вежбе.

Мешовита руско-српска оперативна борбена група је брзо кренула у решавање својих задатака. Извршена је неопходна припрема и реализован комплекс тактичких радњи у циљу одбијања ваздушног, али и копненог напада условног непријатеља. Официри мешовите групе су имали задатак да све информације добијене од радарско-осматрачких средства извиђања одмах уносе на оперативну карту, док су командант ракетног пука и начелник штаба у реалном времену изводили координисано управљање свих елемената у оквиру ангажованог система ПВО.

На основу обавештајних података уочена је група средстава ПВО условног непријатеља, која се у маршевском поретку кретала ка припремљеним ватреним позицијама. Одмах су ангажовани ваздухопловни ударни капацитети, конкретно ловачко-бомбардерско одељење опремљено вишенаменских борбеним авионима МиГ-29 СМТ. Они су пре тога симулирали ваздушни бој у коме је уништен један непријатељски ловац који је патролирао у ближој зони циља. Пошто су успешно реализовали свој задатак, група ових авиона се устремила на комуникацију на којој се у покрету налазила ПВО батерија условног непријатеља.

Они су по овој групи извели једновремен напад употребом велике количине ваздухопловних убојних средстава класе ваздух-земља. У операцији су били ангажовани и ударни хеликоптери Ми-24П. Као резултат координисаног дејства ловачко-бомбардерске авијације и ударне хеликоптерске групе, непријатељ је онемогућен у намери да поседне своје ватрене позиције. Његова колона је у целини уништена.

Након оваквог развоја догађаја непријатељ одлучује да нагло измени начин свог деловања. Све своје ваздухопловне потенцијале ангажује у циљу детекције и ликвидације руске ПВО, као и на обезбеђивање подршке оклопно-механизованим снагама које су се спремале да отпочну своје наступање. У том циљу, непријатељ је имао намеру да по позицијама ПВО изведе масиван напад употребом великог броја ракета класе ваздух-земља.

Жесток одговор са земље

У том моменту српски и руски „ракеташи“ су демонстрирали своју тактичку обученост. Пошто су добили наређење да прихвате напад условног непријатеља, ракетне посаде на системима великог домета С-400 „Тријумф“ и хибридних ракетно-топовских система „Панцир-С1“ су у савршеном реду изашле на своје ватрене позиције. Оператори на радарско-осматрачким средствима су правовремено детектовали своје циљеве, утврдили њихов тип и параметре лета, и о томе обавестили централни командни пункт.Након тога су у временском интрвалу који се мери минутима, уништене све ракете и авиони условног непријатеља.

На самом крају активне фазе заједничке војне вежбе „Словенско братство – 2019“ ПВО јединице опремљене системима 96К6 „Панцир-С1“ су ватром из топова уништиле непријатељску извиђачко-диверзантску групу, укључујући и његова техничка средства. У целини гледано, за све време извођења ове вежбе мешовите руско-српске ракетне посаде су успеле да детектују и униште више од 50 ваздушних циљева, различите калсификације. Ови циљеви су имитирали непријатељске авионе, крстареће ракете и тактичке балистичке ракете. Поред тога, на командим пунктовима радарских јединица извођена је операција навођења борбене авијације на непријатељске ваздушне циљеве.

Демонстриран висок ниво обучености српских „ракеташа“

После завршетка активне фазе ове вежбе своје импресије са новинарима је поделио мајор Иван Белоусов. Ради се о официру који је завршио чувену Јарославску војну академију ПВО,  и коме ово није први пут да демонстрира висок ниво професионализма приликом командовања на вежбама сличног формата. Био је учесник Армијских међународних игара, где је ракетна посада са којом је командовао приказала респектабилан ниво оспособљености и професионализма, остваривши том приликом врхунске резултате. Ради се о веома искусном официру који „у душу“ познаје могућности ракетног система С-400 „Тријумф“. Мајор Белоусов се са њим дружи практично од његовог увођења у наоружање. Један је од најбољих официра када је у питању специјалистичка обука на ракетним системима великог домета С-400 „Тријумф“.

„Прва вежба на којој сам учествовао одржана је још 2009.године. И тада смо изводили сличан тип вежбе. Што се тиче српских колега са њима смо веома брзо споразумели, јер се ради о квалитетном кадру, који је доста добро оспособљен на техничком и тактичком плану. Током реализације војне вежбе не само да смо извршили све постављене задатке, него смо разменили и одређена искуства“ – рекао је мајор Белоусов.

Мајор српске војске Владимир Шкркић поделио је своје утиске после рада на хибридном ракетно-топовском ПВО систему 96К6 „Панцир-С1“. Пре свега, српски официр је импресиониран високим борбеним могућностима овог система, а посебно са степеном једноставности приликом његове употребе. Када противнички авион улети у ефективни домет овог оруђа, од њега је практично немогуће побећи. Притом пилот који управља борбеном летелицом, може да изводи и разне акробатске маневре у циљу избегавања његових ракета, али му то тешко може помоћи.

Иначе, мајор Скачић већ 13 година служи у ПВО јединицама Војске Србије. На питање новинара, зашто је изабрао баш тај вид војске за своју војну службу, српски официр је одговорио да га је увек привлачила софистицирана техника. Ради се о пасионираном пратиоцу свих новости из поља најсавременије борбене технике коју користе јединице ПВО. Он са поносом истиче завршетак петомесечног специјалистичког школовања на престижној Војној академији противваздухопловне у противракетне одбране Војске Руске Федерације која носи име прослављеног совјетског маршала Александара Васиљевича Васиљевског. Такође, он је додао да је овом вежбом, која је реализована на полигину Ашулук, стекао непроцењива практична искуства на врхунским системима ПВО, које ће му итекако добро доћи у наставку његове војне каријере.

Опште импресије заједничке руско-српске војне вежбе „Словенски штит-2019“ је на крају изрекао начелник ПВО у саставу ВКС руске армије генерал-мајор Сергеј Бабаков. Он је истакао да су сви постављени задаци успешно реализовани, без икаквих инцидената или нарушавања мера безбедности, где је посебно нагласио изузетно висок префесионализам и висок ниво обучености који су демонстрирали „ракеташи“ Војске Србије.

 „Веома је важно истаћи да успешан завршетак ове вежбе даје могућност даљег проширења војне и војно-техничке сарадње између две војске. Поред тога, ми смо међусобно разменили искуства, многе корисне информације, и у целини стекли бољи увид у могућности заједничког деловања у решавању постављених задатака. Посебно треба да истакнем висок ниво оспособљености који су приказале ракетне посаде из састава ПВО јединица Војске Србије“ – рекао је генерал Сергеј Бабаков.

Са друге стране бригадни генерал Тисоав Јанкович је рекао да очекује даљи наставак војне сарадње између оружаних снага Русије и Србије, укључујући и заједничке војне вежбе које у перспективи по обиму и употребљеним средствима, могу да постану још масовније.

96К6 „Панцир С1” је противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета. Он је намењен за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада. Ефикасан је у свим метео условима без обира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу.Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20 км/ висини 15 км, док топовима покрива даљину до 5.000 метара. Топови дејствују брзином од око 4,800 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.

Ракетни систем великог домета С-400 „Тријумф“ је намењен за борбу против свих савремених и перспективних средстава ваздушно-космичког оружја. Његов максимални хоризонтални домет је око 400км (ракета 40Н6Е), док по висини делује и до 35км. Формацијски, у оквиру једног дивизиона се најчешће налазе 2-3 батерије овог система, са укупно 8-12 транспортно-лансирних јединица. Дакле, један дивизион у свом саставу има 48 ракета спремних за моментално дејство. Цео ракетни пук хипотетички може да нападне 96 ваздушних циљева непријатеља, у оперативном борбеном радијусу до 400км.

Систем је ушао у наоружање 28.априла 2007.године. Државни програм опремања руске армије има у плану да до 2020.године заврши комплетирање 56 дивизиона система С-400, што ће омогућити комплетно преоружање 28 ракетних пукова који се формацијски састоје из два дивизиона опремљених овим изузетно моћним средствима. У овом тренутку руска армија у свом наоружању има 53 дивизиона опремљена системима С-400 „Тријумф“ који се налазе у наоружању 23 ракетна пука и два центра за обуку ракеташа.

Прочитајте ОВДЕ  шта је рекао руски амбасадор а Западу се никако неће свидети.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА