Најновије

ЈЕДАН ОД НАЈБОГАТИЈИХ ЉУДИ НА СВЕТУ НАЈАВИО НОВИ РАТ! Обећали лојалност Америци: Ми смо спремни и слободни за напад! (ВИДЕО)

Саудијски престолонаследник Мухамед бин Салман рекао је америчком председнику Доналду Трампу да је краљевство "спремно и способно" да одговори на најновије нападе на њихова нафтна постројења, за које су одговорност преузели Хути побуњеници у Јемену, пренели су државни медији.

Саудијски престолонаследник и министар енергетике Мухамед бин Салман (Фото: јутјуб)

Краљевина је спремна и у могућности да се суочи и избори с терористичком агресијом - рекао је Трампу Бин Салман у телефонском разговору у суботу, преноси Саудијска новинска агенција (СПА).

Према саопштењу амбасаде Саудијске Арабије у Вашингтону, Трамп је рекао Бин Салману да су Сједињене Државе спремне на сарадњу с краљевством како би заштитиле његову безбедност после напада дроновима. У телефонском разговору Трамп је такође рекао престолонаследнику да напади наносе штету Сједињеним Државама и глобалним економијама.

Хути, који се од 2015. у грађанском рату у Јемену боре против снага коалиције предвођених Саудијској Арабијом и Уједињеним Арапаским Емиратима, преузели су одговорност за нападе у раним јутарњим сатима, у којима је учествовало десет дронова. Напади су проузроковали пожаре у рафинерији нафте у Абкајку, највећем комплексу за прераду нафте на свету, као и на великом нафтном пољу Хурајс.

Нападима на ова два постројења, који су се догодили у тренутку када се саудијска државна компанија за производњу нафте и гаса "Aramco" спрема за излазак на берзу, производња нафте у Саудијској Арабији смањена је за око 5,7 милиона барела дневно (око 50 одсто).

Обустављена производња нафте у нападнутим погонима

Саудијска Арабија прекинула је производњу нафте и гаса након напада дронова на два највећа нафтна постројења.

Министар енергетике, принц Абдулазиз бин Селман, изјавио је да су напади дроновима утицали на смањење производње сирове нафте за 5,7 милиона барела дневно.

Амерички државни секретар Мајк Помпео за напад је оптужио Иран, рекавши да нема доказа против Јемена. Саудијци иначе предводе војну коалицију коју подржава Запад, подржавајуци јеменску владу, док Иран подржава побуњенике Хуте.

Принц Абдулазиз је казао да ће због напада дроновима производња нафте привремено бити обустављена у нападнутим постројењима Абкаик и Кураис. Он је такође поручио да ће део смањења производње надокнадити повлачењем Арамкових залиха нафте. Ипак, још није јасно на који начин ће се ова обустава одразити на глобално тржиште овог енергента. У нападима није пријављена ниједна жртва.

Руси тврде да је рат у Сирији готов, али кажу и где ће избити нови и због чега Амери крше ИНФ споразум! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: aljazeera. net


 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА