Најновије

ДА ЛИ СЕ ЏИХАД МОЖЕ ОБУЗДАТИ: Бег босанских муџахедина из затвора у Сирији или само неспретна изјава званичника? (ФОТО)

Информација о бегу држављанина Босне и херцеговине из затвора у Сирији појавила се у БиХ медијима након изјаве министра за сигурност Драгана Мектића. Министар Мектић је објаснио како је Армин Чурт, пре него је требао бити депортован из курдског затвора, у априлу 2019. године, побегао те да зато није испоручен Босни и Херцеговини (БиХ), како је раније најављивано.

Џихадисти (Фото: јутјуб)

Међутим, да нико од затвореника, тако ни босански држављанин 22-годишњи Армин Чурт, није побегао из затвора Дерик или Маликија на северу Сирије, нити из неког другог затвора на овој територији потврдио је Центар за информисање Ројава (РИЦ) из Сирије. Податак је изнет на основу званичних информација курдске администрације из Сирије и међународне коалиције на челу са Сједињеним Америчким Државама.

"Све информације које имамо су поуздане и проверене. У изјави СДФ-овог (Сиријске демократске снаге) званичника за спољне послове Редура Xелила стоји да се у априлу догодио покушај бега, али да је затвор брзо стављен под контролу те да нико није побегао из затвора", одговорили су из РИЦ-а.

Министар Мектић је рекао како је он информацију о бегу Чурта добио од "партнера с којима БиХ ради на овим питањима, али да не постоји начин да се такве информације провере".

Министар је упитан и како објашњава да је досад било непознато зашто Чурт није депортован и да је једини званичан одговор био – како за то нису били испуњени услови.

"Ја не могу бити сигуран у то, мени су тако рекли. Ако су они слагали мени, и ја сам вас. Добио сам ту информацију још у априлу, али тек сад сам је рекао у јавности".

Још раније су сазнања упућивала да је Армин Чурт тешко болестан и да у време депортације, у априлу 2019., како су навели званичници који су желели остати анонимни "није био у стању да поднесе лет до БиХ". Од породице Армина Чурта сазнали смо да је он одавно имао проблема са срцем.

Након министрове, како се ствари сада чине, нетачне изјаве да је држављанин БиХ побегао, јавила су се бројна питања и нелогичности – зашто је тако важна информација тек сад објављена ако је била позната од априла, ко је потврдио овакву информацију и какве су могуће последице.

С друге стране, извори из сигурносних кругова сматрају да су питања сувишна јер тврдња да је држављанин БиХ побегао није до краја тачна.

"Реч је о једној неспретној изјави и то је све", казао је стручњак за сигурност који није желио бити именован.

"Овде се ради о једној комплексној слици о којој се сада не може говорити."

Најављен повратак двојице, враћен један

Армин Чурт је из Сирије требао бити депортован у БиХ у априлу 2019. године. Званичници су у БиХ најављивали повратак двојице држављана БиХ који су у Сирији били припадници милитантних организација. У БиХ је тада, 20. априла, враћен само један – Ибро Ћуфуровић, против којега је подигнута оптужница и којему се тренутно суди на Суду БиХ због придруживања терористичкој организацији.

Иако је Денис Звиздић, председавајући Већа министара БиХ, 30. априла на прес конференцији казао: "Враћена су два човека, односно један који је већ под законским санкцијама БиХ", званичног објашњења о томе где је други држављанин није било све до "неспретне изјаве" министра Мектића.

Породица Армина Чурта о њему не зна ништа од априла када је Чурт посљедњи пут послао писмо путем Међународног комитета Црвеног крста. Писмо је послано на датум 20. априла 2019.

Чуртова супруга, Сиријка с којом има децу, такође нема никакав контакт с њим још откако су обоје били ухапшени и одведени у камп 2017. године, односно затвор који контролишу курдске снаге на северу Сирије.

Чурт је, према доступним информацијама сигурносних агенција, у Сирију отишао 2014. године. Тамо се, наводно, прикључио милитантима тзв. Исламске државе. Он је за време боравка у Сирији видеопоруком упутио претње реисул-улеми Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу, као и неким вођама селефијске заједнице у БиХ.

У 2017. години Чурт је наводно желео напустити територију тзв. ИД-а и упутио се према Турској, где су га ухапсили припадници СДФ-а (Сиријских демократских снага) и међународне коалиције, након чега је смештен у затворски део кампа Рој, односно затвор Дерик или Маликија.

У овом затвору је скоро исти временски период као Чурт провео и Ибро Ћуфуровић који је у БиХ враћен на основу црвене ИНТЕРПОЛ-ове потернице.

Према Ћуфуровићевим речима, пренео његов адвокат Сенад Дуповац, у затвору су бивши припадници ИД-а боравили у строго контролисаним условима, доста времена с капуљачом, односно повезом преко очију и везани.

У периоду пред планирану депортацију држављана БиХ, тачније 5. априла, било је говора о покушају бега из затвора Дерик. Курдске медијске организације и званична прес служба СДФ-а описали су ово као покушај побуне који је осујећен захваљујући великом броју војника и сигурносних снага коалиције. Званична информација коју су објавили бројни страни и медији у Сирији јесте да нико није побегао из ове установе.

Након информације о бегу Чурта из затвора од босанских држављана у Сирији стигле су поруке породицама у којима категорично одбацују идеју о наводном бегу, тврдећи да је Чурт био толико болестан да није био у стању да планира бег из затвора.

"Живи костур којег су у ланцима водили у болницу. Немогуће да је побегао", написано је у једној од порука.

На званично објашњење о томе шта се десило са Армином Чуртом још увек се чека.

Око 100 држављана БиХ смештено је у камповима и затворима у Сирији, делу који контролише курдска администрација. Ово су људи који су боравили на територији милитантне организације тзв. Исламска држава, а међу њима је највећи број деце.

Како је српска аутоматска пушка преплавила ирачко црно тржиште, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА