Најновије

НЕК СЕ ДРМА И ТРЕСЕ, ОНИ МОГУ ДА ПРЕЖИВЕ: Ове земље су отпорне на економску кризу, а шокираће вас који блок је најслабији!

Светска економија данас је мање отпорна на глобалну финансијску кризу него што је била 2007. године, показује индекс макроекономске отпорности који су заједнички развили швајцарски Институт "Свис Ре" и Лондонска школа економије.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Међу 31 анализиране земље и региона, који представљају око три четвртине светског БДП-а, Швајцарска, Канада и САД имају највећу економску отпорност, док највећи пад отпорности од 2007. године бележи еврозона, преноси портал Шајн њуз.

Анализа показује да је 80 одсто земаља у 2018. години било рањивије на кризу него 2007. године, а главни разлози су исцрпљеност опционих инструмената монетарне политике у многим развијеним земљама, те изазови који стоје пред банкарским сектором упркос томе што су финансијске институције данас јаче него што су биле на почетку кризе.

Када је реч о еврозони, највећи пад отпорности бележе земље на периферији блока, попут Италије и Грчке, због слабе фискалне позиције, исцрпљених механизама монетарне политике, још увек слабог банкарског система, неефикасности тржишта рада и слабије развијености финансијских тржишта.

Азија и Океанија имале су прилично стабилне резултате економске отпорности између 2007. и 2018. године, а нивои отпорности у Кини, Јапану и Аустралији незнатно су побољшани.

Истовремено, отпорност Индије се углавном смањила због слабијих резултата из финансијског сектора.

Прочитајте ОВДЕ  који то контроверзни државник упорно жели да се види са Трампом.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА