Најновије

ЧЕКА СЕ ОДГОВОР МАЈЕ ГОЈКОВИЋ: Европски парламент жели да посредује у дијалогу власти и опозиције око изборних услова

Европски парламент је спреман да посредује у дијалогу власти и опозиције у Србији око изборних услова, уколико добије позитиван одговор од председнице Скупштине Србије Маје Гојковић, изјавио је Дејвид Мекалистер, председавајући Спољнополитичким одбором Европског парламента.

Maja Гојковић (Фото: Јутјуб)

Мекалистер каже да је послао писмо председници Народне скупштине Србије Маји Гојковић са предлогом за међустраначки дијалог у Србији, коме би посредовао Европски парламент.

“У случају позитивног одговора председнице Скупшштине, ми смо спремни да подржимо предложени дијалог”, изјавио је Мекалистер.

Дејвид Мекалистер је на питање о очекивањима дела српске опозиције да добију "одговор ЕУ" на могуће посредовање Брисела у преговорима власти и опозиције око изборних услова подсетио да су некадашњи поланици Евриопског парламента Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн крајем августа боравили у Србији где су пажљиво саслушали позиције свих партија.

“Пошто су ме известили о разговорима, ја сам послао писмо председници српског Парламента Маји Гојковић са предлогом и временским оквиром за дијалог коме би посредовао Европски парламент. На основу позитивног одговора председнице, ми смо спремни да подржимо предложени дијалог”, поручио је Мекалистер.

Ово је први пут да се од посете Београду крајем августа и пријема отвореног писма лидера Покрет слободних грађана Србије Сергеја Трифуновића Мекалистер оглашава о могућем посредовању ЕУ у дијалогу власти и опозиције у Србији.

Мекалистер је крајем августа разговарао у Скупштини Србије са посланицима о раду парламента, изборним условима и дијалогу власти и опозиције.

Истовремено, лидер ПСГ СергејТрифуновић упутио је Мекалистеру отворено писмо у ком упозорава на "нефер изборне услове и бојкот избора од дела опозиције" и позива на "дијалог власти и опозиције под патронатом ЕУ".

Недавно је Трифуновић нагласио да пре одлуке ПСГ о бојкоту избора жели да чује и "одговор ЕУ".

ПСГ поздравио спремност ЕУ да посредује у дијалогу

Покрет слободних грађана (ПСГ) поздравио је спремност Европског парламента да посредује у дијалогу о изборним условима и очекује одговоран приступ свих политичких чинилаца ако до тих преговора дође.

"Сматрамо да је Европска унија показала поштовање према грађанима Србије уважавањем и подршком предлогу који је у име ПСГ председник Сергеј Трифуновић упутио Дејвиду Мекалистеру, председнику Одбора за спољне послове Европског парламента", каже се у саопштењу те опозиционе странке.

Истиче се да ПСГ остаје доследан борби за фер и демократске изборе и поштовању Споразума с народом и позива све опозиционе организације да се упркос раније проглашеном бојкоту укључе у дијалог и да се заједничким снагама изборе за право грађана да слободно и без страха бирају своје представнике.

Прочитајте ОВДЕ зашто СзС тврди да је одлука о бојкоту избора коначна.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА