Најновије

ЗАПАД СЕ ПЛАШИ ПУТИНОВИХ ПОДМОРНИЦА, А САДА ЋЕ ТЕК ИМАТИ РАЗЛОГ: Ускоро Русима стиже побољшање за које нико нема адекватан одговор (ВИДЕО)

Очекује се да ће Русија бити прва земља која ће на својим подморницама поставити хиперсоничне крстареће ракете што ће јој потенцијално дати стратешке предности у поморском рату.

Руска подморница (Фото:РИА)

Већа брзина ракета ће омогућити Русији да погоди критичне циљеве у кратком року и повећаће проценат преживљавања ракете у односу на модерне системе противваздушне одбране.

План, који се првобитно појавио у руским изворима у марту, предвиђа да се прво пробно лансирање са подморнице обави следеће године. То ће укључивати испаљивање ракете типа циркон са мајновије нуклеарне подморнице К-561 Казањ, која је већ наоружана подзвучним и надзвучним ракетама.

Тај тренутак је можда био пророчки због понуде руског председника Владимира Путина да прода хиперсоничне ракете председнику Доналду Трампу током самита Г20 у Јапану, у Јапану, крајем јуна. САД је истраживао сличне технологије, али нема исто оружје у свом инвентару.

Циркон, како се извештава, може да лети брзином 8 маха (тј. 8 пута бржој од звука), а неке процене су још веће. За поређење, крстареће ракете Томахавк лете брзином око 0,75 маха.

Ново оружје природан је развој руског искуства са крстарећим ракетама. Током већег дела хладног рата, ракете које су превозиле руске подморнице биле су усмерене на ударе бродова у мору, посебно на носаче авиона америчке морнарице. Тек након сукоба у Сирији, Русија је почела да користи крстареће ракете са подморница на сличан начин као ракета Томахавк америчке морнарице - као хируршко ударно оружје дугог домета.

Већина крстарећих ракета испаљених на Сирију била је подзвучна наоружања типа Калибар лансирана из мањих дизел-електричних подморница класе Кило. Ракете су вероватно стављене на подморнице у руској бази у Сирији.

Циркон ће бити значајан напредак у односу на Калибар. Русија планира да има флоту од 8 сестринских бродова Казањ, а придружиће им се и будуће нападне подморнице које ће такође бити дизајниране за ношење нове ракете. Анализа руских програма изградње подморница сугерише да би Русија до 2030. године могла да има 8 подморница ракетама циркон и 17 до 2040. године.

Циркон није једино преломно оружје које је развила Русија. Такође развија и крстарећу ракету са нуклеарним погоном Буревестник, са готово неограниченим дометом, и мега торпедо за нуклеарни погон Посејдон.

Свет поново на ивици крвавог сукоба, а које адуте имају главни играчи прочитајте ОВДЕ.

Извор: Форбс/ Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА