Најновије

ХУТИ ОДЛУЧНИ: Можемо да нападнемо сваког часа! Ово су нове мете

Хути из Јемена запретили су нападом дроновима на Абу Даби, финансијски центар Уједињених Арапских Емирата.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Непосредно након што је Саудијска Арабија оптужила Иран за напад на рафинерије, Хути су запретили новим нападима, изван граница Саудијске Арабије.

- Имамо на десетине мета у Уједињеним Арапским Емиратима у домету и можемо да нападнемо у било ком тренутку - рекао је портпарол милитаната Јахја Сарија.

Додао је да би Уједињени Арапски Емирати требало да зауставе учешће у агресији на Јемен "ако желе да заштите своје стаклене небодере". Представник Хута је рекао да је та група набавила нове дронове који имају млазне моторе, који ће значајно повећати њихов домет.

Хути су преузели одговорност за напад на нафтна постројења у Саудијској Арабији који је изазвао проблеме у глобалном снабдевању нафтом, међутим, САД и Саудијска Арабија тврде да је напад стигао из Ирана.

Ле Дријан: Тврдња Хута није кредибилна, у току истрага

Шеф француске дипломатије Жан-Ив ле Дријан изјавио је данас да тврдња јеменских Хута да су одговорни за напад на саудијска нафтна постојења "није баш много кредибилна".

- Јеменски побуњеници су објавили да су извели тај напад. То није превише кредибилна тврдња - рекао је француски министар и додао да је у току међународна истрага.

- Сачекајмо резултате, пре тога немам посебно мишљење - додао је Ле Дријан, додавши да ће истрага бити брза.

Британска агенција наводи да је администрација америчког председника Доналда Трампа упрла прстом у Иран за над изведен на постројење Сауди Арамко 14. септембра.

Напад је изазвао потрес на светском нафтном тржишту јер је преполовио производњу саудијске нафте.

Ле Дријан сматра и да ће предстојећа Генерална дебата Генералне скупштине УН бити прилика за разговоре у циљу деескалације ситуације.

Кинези најурили амерички разарач. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА