Најновије

ОСУЛА ИХ КИША ДРОНОВА: Америчким злочинима нема краја! Најгоре од свега што су све били цивили!

Најмање 30 цивилиа је убијено, а 40 рањено у Авганистану у удару америчког дрона, који је био усмерен на циљеве екстремистичке "Исламске државе", саопштили су званичници.

Беспилотна летелица (Фото: јутјуб)ОСУ

Страдали су цивили који су одмарали након целодневног прикупљања пињола у планинском Вазир Танги региону у провинцији Нангахар на истоку земље.

"Радници су запалили ватру и седели заједно када их је погодио дрон," казао је Малик Рахат Гул из племенског Савета стараца у том региону.

Авганистанско министарство одбране и амерички званичници у Кабулу потврдили су напад дроном, али нису саопштили детаље о страдању цивила.

"Америчке снаге извеле су напад дроном на циљеве ‘Исламске државе’ у Нангархару. Обавештени смо о наводима да су страдала лица која нису бориц и заједно са локалним званичницима радимо на утврђивању чињеница," изјавио је пуковник Сони Леџет, портпарол америчких снага у Авганистану.

Око 14 хиљада америчких војника је стационирано у Авганистану где обучавају и саветују домаће снаге безбедности, а учествују и у операцијама против "Исламске државе" и талибанског покрета.

Хајдар Кан, власник поља са плодовима од бора, рекао је да је у њиховом брању учествовало 150 радника.

Један од преживелих радника је изјавио да су углавном спавали у пет шатора у близини фарме, када се десио напад.

Љути због ове акције, поједини становници провинције Нангархар су захтевали извињење и новчану надокнаду од америчких власти.

Неколико стотина цивила је убијено у борбама широм Авганистана након што су пропали мировни преговори САД и талибана прошлог месеца. Челници овог покрета су упозорили америчког председника Доналда Трампа да ће зажалити због нагле одлуке да прекине разговоре чији је циљ био да се окончају оружани сукоби који трају 18 година.

Прочитајте ОВДЕ какво моћно оружје има Русија.

Извор: Радио Слободна Европа

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА