Најновије

ИРСКО ОСТРВО МИСТЕРИОЗНИЈЕ ОД АТЛАНТИДЕ: Појављује се сваке 7. године, а наводно је настањено овим створењима! (ВИДЕО)

Према древној ирској легенди, Хју-Брасил је острво скривено у магли, која се дигне сваких седам година- и то само на један дан па га је једино тада могуће видети.

То мистериозно острво се у картама налази од 1325. до 1800-их, а на већини карти оно је лоцирано око 300 километара од обале Ирске у Северном Атлантику. Приче о том фантомском острву вековима су кружиле Еуропом, с причама о "обећаној земљи светаца" или пак "рају где живи напредна цивилизација".

Једна од уочљивијих географских карактеристика острва је то што на картама увек изгледа као круг с каналом (или реком) која на њему тече од истока према западу.

Бројна имена мистеризоног острва Хју-Бразил, још назван и Хју-Бреасал, Хју-Брасил, Хју-Бресил и Бразир, а то име потиче од Бреасал, што значи високи краљ света у келтској историји. Острво је на карту први ставио картограф Анђелино Дулчерт из Ђенове 1325. под именом Брациле., а касније се појавио у Каталонском Атласу 1375., као два одвојена острва с истим именом "Илла де брасил".

Године 1436. појавио се као "Сола де Брасил" на венецијанској карти картографа Андреа Бианцо. На њој је припојен једној од већих група острва у Атлантику. Поновно се појављује 1595. Ортелиус карти Еуропе и Еуропа Мерцатор карти, а повремено је мењао локације на њима.

Џон Џеј мл. је 1480. кренуо из Бристола у Енглеској с циљем упознавања бајковитог острва, али након два месеца које је провео на пучини вратио се празних руку и разочаран. Године 1481. још су два брода, Тројство и Џорџ, отишли из Бристола на експедицију како би пронашли Хју-Брасил, такође без успеха. Занимљиво је да је 1497. године шпанки дипломата Педро де Ајала известио католичке краљеве Шпаније да је Џон Кебот (први Европљанин који је посетио Северну Америку после Викинга) "открио у прошлости мушкарце из Бристола који су пронашли Бразилију".

Подразумевало се да је неко из једне од Бристолових експедиција успео да пронађе.Тамо тврде да су упознали мудрог старца који им је дао злато и сребро. Зачудо, капетан је рекао да је осрво насељено великим црним зечевима и тајанственим чаробњаком који је сам живио у великом каменом дворцу. Експедицију је водио капетан Александер Џонсон, који је такође тврдио да је пронашао Хју-Брасил, потврђујући Нисбетова открића.

У следећим годинама Хју-Брасил се повукао у анонимност. Како су покушаји да се поновно пронађе показали неуспешнима, картографи су га почели изостављати на наутичким картама. Када је последњи пут забележен на карти 1865. године, једноставно је забележен као "Бразил рок". Последње документовано виђење Хју-Брасила имали су 1872. Роберт Офлаерти и Т.ДЖ. Вестроп. Вестроп је тврдио да је посетио острво три пута и био је тако очаран да је довео своју породицу да га види.

У једном познатом сусрету с НЛО-ом, познатим као инцидент у Рендлешемској шуми, наводно је необичан брод слетео испред америчке војне базе у Британији. Наредник Џим Пенистон тврди да је дотакао ту летелицу и телепатски примио 16 страница бинарног кода. Сутрадан је записао код и превео га деценијама касније.

Код је наводио попис врло специфичних координата Хју-Брасила и попис места на којима су га сместили картографи. У поруци су такођер наведене координате неколико других древних локација широм света, као што су пирамиде у Гизи и линије Наска. На самом дну поруке, координате Хј-Брасила поновно су пописане заједно с почетном годином од 8100.

Док је Атлантида можда најпознатија изгубљена цивилизација, Хју-Брасил је боље документован и има више исказа очевидаца. Легенда би могла бити прича која се преносила генерацијама од краја последњег леденог доба када су нивои мора били нижи. На пример, такозвана банка порцупине, откривена 1862. године, чини се да је у неком тренутку био острво. Смештен око 193 км западно од Ирске, то је плићак који је изложен изразито ниској плими и где се налази карта из 1830. године. Највиша тачка банке је око 200 метара испод нивоа мора и потопљена је због катастрофе или пораста мора.

Руски стручњак прозрео стравичан план! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА