Најновије

РУСКИ ИСТРАЖИВАЧКИ ИНСТИТУТ ЗА НУКЛЕАРНЕ ПОДМОРНИЦЕ ПОД ОПСАДОМ: Државни органи раде пуном паром!

Министарство унутрашњих послова поднело је кривичну пријаву за дело преваре током рада за Централни истраживачки институт „Електроприбор“, који производи навигациону опрему за нуклеарне подморнице. Шеф компаније рекао је да испорука неких налога може бити ометана због истрага.

Руска нуклеарна подморница (Фото: јутјуб)

Одељење Министарства унутрашњих послова у Санкт Петербургу и Лењинградској области поднело је кривичну пријаву за превару посебно великог обима (део 4 члана 159 Кривичног законика) током изградње објекта истраживачког института “Електроприбор”.

Руске власти истражују случај корупције код произвођача електронике за нуклеарне подморнице и свемирске летелице. Ово прати одлуку о покретању кривичног поступка од 5. јуна. Руски интернет портал РБЦ тврди да има копију документа, а његову истинитост потврдио је анонимни извор упознат са случајем.  

Као део случаја, претреси су вршени у згради истраживачког института у Санкт Петербургу и у стану једног од његових главних руководилаца током јула и августа. Шеф компаније “ЈиСтрој” је ухапшен.

Према два анонимна извора, главни осумњичени у овом случају је и главни инжењер Истраживачког института Електроприбора Виталиј Постников, који је потписао уговор са ЈиСтројем за грађевинске радове. Грађевинска компанија ЈиСтрој склопила је у октобру 2014. године са Истраживачким институтом Електроприбор грађевинске и инсталационе радове за потребе огранка у Гатцини (Лењинградска област). Према извору РБЦ-а упознатом са списом предмета, уговор је износио око 89 милиона рубаља.

"Уговор је био дизајниран на седам месеци, али због различитих околности, изградња је трајала две године и завршена је у 2016. години", рекао је. Укупна цена изградње износила је 110 милиона рубаља, навео је он. 5. јуна 2019. заменик шефа међуопштинског одељења Министарства унутрашњих послова за посебно важне и осетљиве објекте у Санкт Петербургу и Лењинградској области, мајор Максимов одлучио је да покрене кривични поступак против неидентификоване особе из реда лидера ЈиСтроја.

Неидентификована особа међу менаџерима компаније ЈиСтрој, након што је добила новац по надуваним трошковима рада у односу на стварни посао који је обављен у укупном износу од 5,4 милиона рубаља, украла га и отуђила по сопственом нахођењу, чиме је нанела штету Руској Федерацији коју представља „Централни истраживачки институт Електроприбор“ у посебно великом износу од укупно 5.397.341 рубље. “, кажу у документима из кривичног поступка.

Три месеца након покретања кривичног случаја, генерални директор Централног истраживачког института, академик Руске академије наука Владимир Пешеконов послао је писма тужиоцу Санкт Петербурга Сергеју Литвиненку и шефу Главне дирекције Министарства унутрашњих послова за Санкт Петербург, генералу-мајору Олегу Антропову.

Споменута писма нису објављена, али РБЦ тврди да их има у свом поседу.

У писмима Пешеконов је рекао да су 3. јула 2019. године у просторијама института осам сати „интензивно вршене велике потраге“. Према Пешеконову, током претреса нису пронађени компромитирајући подаци или документи.

23. јула, Окружни суд у Санкт Петербургу испитао је притужбу Централног истраживачког института у вези са признавањем претрага као нелегалним.

Према Пешеконову, шеф истражног тима, истражитељ Фадејев, објаснио је адвокатима забринутости у судском ходнику да се "неће смирити док неколико људи из руководства не буде упућено у затвор, без обзира на све, јер је то његов посао. "

Сличан инцидент, како примећује Пешеконов, догодио се 16. августа - након што је обављена инспекција погона концерна у Гатцини.

Пешеконов каже да су истражитељи и службеници, у присуству запослених, наводно признали да ће ускоро послати неколико запослених у затвор због наводног дела „организованог злочиначког друштва“ у оквиру државног института.

РБЦ је захтев послао у прес-центру Министарства унутрашњих послова. Званични представник Централног истраживачког института "Електрибрибор" потврдио је за РБЦ да је против његовог извођача извршен кривични поступак.

Пошто је генерални директор компаније Јуриј Дуранин у кућном притвору и не може да обавља службене дужности, а сви запослени уговорне компаније су отпуштени, објекат изграђен 2016. године није сервисиран. То може утицати на спровођење државног налога одбране ”, рекао је представник.

Пешеконов је тврдио да су у основи запослени у институту "малтретирани".

„Запослени су уморни од сталних позива, захтева да се обезбеди велики број документације, претрага и испитивањаж“, пише Пешеконов. Према његовим речима, "јединствени специјалисти" института "изражавају жељу да одустану".

У писмима агенцијама за спровођење закона, шеф Централног истраживачког института „Електрибрибор“ тврди да је од 2016. био предмет сталних инспекција и кривичних случајева.

Ово није први пут да се против Електроприбора води истрага. У јулу 2016. године, виши истражитељ истражног одељења међуопштинског одељења Министарства унутрашњих послова у посебно важним и осетљивим објектима у Санкт Петербургу и Лењинградској области покренуо је кривични поступак против Виталија Постникова, главног инжењера Централне управе Истраживачки институт Електроприбор. 

Случај је одбачен у децембру 2016. због недостатка кривичног дела (недовољни докази да је почињено кривично дело).

Електроприбор је компанија која испоручује навигационе системе за дизел и нуклеарне подморнице, навигационе системе и системе за оријентацију свемирских летелица. Водећи је институт у области високо прецизне пловидбе, има статус државног научног центра Русије. То је део руске државне концерне - Ростец. Пренос власништва је у току од новембра 2016. године и још увек није окончан.

Како се Америка спрема да милитаризује свемир, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА