Најновије

СТИГАО КЉУЧНИ УСЛОВ ЗАПАДА ЗА ШИПТАРЕ: Власт у Приштини неће бити формирана док не урадите следеће!

Бивши премијер лажне државе Косово и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај признао је да разлог његове оставке није био позив у Специјализовано тужилаштво за злочине ОВК, већ „међународни политички притисак“ због увођења такси на увоз робе Србији и БиХ од 100 одсто.

Професор са Универзитета у Приштини др Душан Челић (Фото: јутјуб)

Да ли то фактички значи да будућа такозвана влада Косова неће моћи да буде формирана ако Западу не обећа да ће укинути таксе и наставити дијалог са Београдом?

Професор др Душан Челић са Универзитета у Приштини уопште не сумња да је судбина будуће такозване владе у Приштини управо таква.

„Без обзира ко буде на тим такозваним изборима победио сачекаће их исти захтеви Запада да се таксе укину и наставе преговори са Београдом. И ти захтеви ће морати да се испуне“, наводи он.

Запад ће их укротити

Изборна математика на Косову говори да би лидер „Самоопредељења“ Аљбин Курти, познат по екстремним ставовима, могао да наследи фотељу Рамуша Харадинаја, па се додатно поставља питање да ли Запад њега може да укроти и како.

Говорник каже да не треба толико давати на значају Куртијевој политичкој моћи.

„Не бих идеализовао Куртија. И он ће урадити оно што буде морао. Постоји хиљаду механизама утицаја странаца на албанске политичке субјекте. Курти није, за разлику од осталих, имао крваву ратну прошлост, али постоје други механизми странаца који могу да условљавају албанске политичаре. Зато не бих идеализовао и прецењивао ни његову снагу, ни снагу његовог покрета ’Самоопредељење‘, али ни других странака које ће се окупити око њих“, истиче др Челић.

Он сматра да су таксе питање које је вештачки наметнуто и које није толико утицало на живот људи на северу Косова, који је највише наслоњен на робу из централне Србије. Таксе јесу отежале живот Србима, али је пронађен начин да се тај проблем превазиђе.

Таксе као предизборни слоган

„То што сада Харадинај покушава да таксе постави као политичко питање је беспредметно. Он вероватно у контексту предизборне кампање жели да се прикаже као већи ’патриота‘ од сви осталих албанских политичара и мислим да је питање такси са његове стране злоупотребљено због избора. Харадинај жели да нагласи да је он био тај који је увео таксе и да нико ко дође после њега не сме да их укине“, оцењује професор Челић.

До сада су четири коалиције предале пријаве такозваној централној изборној комисији Косова за учешће на превременим “парламентарним изборима”, који су заказани за 6. октобар.

То су коалиција Алијансе за будућност Косова (АНК) и Социјалдемократске партије Косова (СДПК), коалиција Социјалдемократске иницијативе (СДИК), Алијансе ново Косово (АНК) и Партије правде (ПП), коалиција српских партија која је формирана пре неколико дана у Грачаници и коалиција бошњачких партија под називом „Вакат“.

Завршни рок за пријаву коалиција и странка за учешће на изборима је 6. септембар, а предизборна кампања ће трајати 10 дана, од 25. септембра до 4. октобра.

Шта је Харадинај рекао о избоденом српском дечаку у Митровици, прочитајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА