Најновије

Зажалићемо, ако не уведемо цео Балкан у ЕУ: Могерини упозорила амбасадоре у Бриселу! (ФОТО)

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини позвала је ЕУ да задржи снажно пристуство на Западном Балкану у циљу остваривања јасног интереса, а то је увођење целог Балкана у ЕУ.

Тачи, Могерини и Вучић (Фото: Јутјуб)

- Убеђена сам да ћемо, ако то не урадимо, зажалити већ за неколико година - поручила је Могерини.

Федерика Могерини је у свом обраћању на годишњој конференцији ЕУ амбасадора у Бриселу оценила да је улазак Западног Балкана у ЕУ питање поновног уједињења целог европског континената и да је оно потребно како Балкану, тако и ЕУ.

- Имамо јасан интерес да уведемо цео Балкан у ЕУ. Сви знамо да је то дугачак, компликован, увек интересантан и живахан процес који ће захтевати доста времена, решавање проблема и много политичке преданости са свих страна и одлучности - навела је Могерини.

Она је навела пример решавања питања имена Северне Македоније, оценивши да је то постигнуто уз залагање Атине и Скопља и уз константну подршку и охрабрење ЕУ.

- Исто важи за цео Балкан. Биће нам потребни храбрости, лидерство и упорност, као и да тамо задржимо снажно константно присуство, што значи сваког појединачног дана - нагласила Могерини.

Шефица ЕУ дипломатије сматра да ће таквим ангажманом ЕУ на Балкану коначно бити остварене и све могућности које континет има.

- На првом место то је помирење. Ово је једино место где се проширење враћа на почетне вредности изградње ЕУ, а то је стварање мира тамо где је био рат - навела је Могерини.

Она је оценила да је земље које су међусобно ратовале само пре 20 година уз помоћ ЕУ песпективе, односно живота "под истим кровом", могу да дођу до правог помирења и мира.

- Ту је и питање економског развоја, трговине, социјалног развоја, безбедности. Од тога ће добро имати не само Балкан већ сви ми. Нама је то потребно. ЕУ је то потребно - нагласила је Федерика Могерини.

Одлазећа шефица ЕУ дипломатије је обраћајући се ЕУ амбасадорима поручила да је време да се се уз ”мудрост и упорност начини следећи корак ка уједињењу европске породице”.

- Убеђена сам ако то не урадимо зажалићемо за неколико година - закључила је Могерини.

Федерика Могерини је током свог говора навела и да ЕУ оставља у "добрим рукама".

Она је оценила да је Ђозеп Борељ, који је именован за новог шефа дипломатије ЕУ, одличан министар и да се нада да ће бити и одличан Високи представник ЕУ.

Српска десница се шири, добија нове заступнике! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА