Најновије

АКО ОВО ПРИХВАТИТЕ, СРБИ ВАМ ТО НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ: Шиптари се братиме са Французима, Србе пореде са нацистима!

Ћендрим Гаши, такозвани амбасадор такозваног Косова у Паризу, намерио је да на мала врата, кроз перфидну игру предложеног братимљења између места Маје на западу Француске и села Меја у околини Ђаковице у Метохији, исконструише повлачење паралеле између нацистичких СС трупа и српских снага које су се крајем деведесетих борили против терористичких група ОВК.

Француска војска (Фото: Јутјуб)

Гашију се учинила примамљивом идеја да заигра на карту сличности имена ова два места, па је председнику општине Маје, села које је претрпело огромне жртве у Другом светском рату, предложио братимљење.

Први су реаговали из париске организације „Колектив за мир на Косову". Они су председнику општине француског места Бернару Елијому послали писмо у коме потанко објашњавају право стање ствари на терену. У овом писму се, између осталог, истиче да такозвана амбасада Косова, полазећи од чињенице да је месташце Маје преживело тежак злочин од стране СС јединица немачке војске 1944. године, када су масовно страдали цивили, жели да перфидно успостави везу са местом Меја на КиМ где су оружане снаге СРЈ водиле борбу са ОВК терористима.

- Желе да грубом политичком манипулацијом фактички доведу у везу и изједначе деловање српске војске и полиције и нацистичких СС трупа - истиче се у допису који је „Колектив" доставио општини Маје.

У овом писму се наглашавају бројни злочини и погроми које је ОВК извршила над Србима и неалбанцима и криминални карактер косовских власти.

- Сходно томе, усвајање овакве иницијативе за братимљење између ова два места значило би ругање и наношење љаге француским жртвама и француској историји, и самом селу Маје, као страдалничком месту - наглашавају аутори писма.

У њему се, такође, подсећа да су баш Срби успоставили прву слободну територију у Другом светском рату у поробљеној Европи и да су масовно устали против нацизма и фашизма, док су се Албанци масовно борили у оквиру дивизије Скендеберг на пораженој страни.

Аутори писма подсећају на бројне злочине учињене над српским становништвом на КиМ од краја деведесетих, на масовно протеривање, уништавање цркава и манастира и на чињеницу да се 1.360 људи и даље воде као нестали. Подсетили су и да према Резолуцији 1244 Косово припада Србији.

- Само стотинак земаља је признало овај ентитет који је прожет бројним скандалима и тероризмом, мафијом, трговином дрогом и органима - пишу потписници писма.

Потписници писма су такође позвали председника општине Маје да се придружи предстојећој посети једног броја француских парламентараца и јавних личности Косову и Метохији, да би се лично уверио у право стање ствари на терену. 

Власти у Приштини последњих године радиле су на уздизању села Меја у својеврсни симбол „агресије" и наводног етничког чишћења, који се стављају на терет српским снагама безбедности. Албанци тврде да је била реч о смишљеној акцији српских снага безбедности чији је циљ био неутралисање албанског становништва, али то никада није доказано. Очевици догађаја кажу да је околина Ђаковице била пуна албанских избеглица, а да су се истим тереном кретали и терористи ОВК.

Ово нас чека као резултат преговора са Приштином! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА