Најновије

ТЕХЕРАН БРУТАЛНО ОДГОВОРИО ВАШИНГТОНУ: После овога односи више никада неће бити исти! Ево шта им је Иран поручио!

Техеран је обећао да ће се снажно осветити против било каквих потенцијалних напада на САД, након што су Вашингтон и Ријад оптужили Исламску Републику за бомбардовање саудијских рафинерија нафте.

Иранска војска (Фото: Јутјуб)

"Ако Американци помисле на било какву заверу, иранска нација ће одговорити са Средоземља, Црвеног мора и Индијског океана", рекао је у петак главни војни саветник иранског врховног вође, генерал Јахиа Рахим Сафави.

Генерал, који је био и командант Револуционарне гарде Ирана, упозорио је да ће амерички председник Доналд Трамп делити судбину претходних председника, који „нису успели да наметну своју политичку вољу иранској нацији“.

Напетости су се снажно повећале између Вашингтона и Техерана, након што је изведен напад беспилотним летелицама на два нафтна постројења Саудијске Арабије током викенда, привремено онемогућивши половину производних капацитета краљевства.

Иако су јеменски Хути побуњеници убрзо признали да су напали нафтна постројења, Ријад и његов главни савезник САД су окривили Иран. Исламска република жестоко негира да је умешана у нападе беспилотним летелицама.

Амерички државни секретар Мајк Помпео је рекао да напад представља "ратни чин" Ирана. Званичници у Техерану у међувремену су поновили своје обећање да ће се осветити пуном снагом ако их нападну САД.

Помпео је касније нешто ублажио свој тон, рекавши да би Вашингтон желео да направи међународну коалицију с циљем постизања мира с Ираном. Међутим, Сафави је то одбацио као покушај „обмањивања људи у региону и свету“.

Зашто амерички ПВО нису заштитили Саудијску Арабију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА