Најновије

ПОВРАТАК СРПСКЕ ВОЈНЕ ИНДУСТРИЈЕ У ВЕЛИКОМ СТИЛУ: Војска Кипра купила Норе и Милоша! Оружје из Србије ће ускоро парадирати Никозијом!

Српске хаубице "нора Б-52" и оклопна возила "милош" биће 1. октобра представљени на великој војној паради у Никозији. У току обука кипарских војника за руковање овом опремом

Војска Србије (Фото: mod.gov.rs)

Република Кипар ће 1. октобра, поводом свог дана независности, организовати у Никозији велику војну параду, на којој ће први пут у једној земљи чланици ЕУ бити представљене српске самоходне хаубице "нора Б-52" и специјална оклопна возила "милош"!

Ова острвска земља једина је западна држава која је купила оружје и војну опрему произведене у Србији.

Бисер наменске индустрије

Прва батерија од шест самоходних хаубица "нора Б-52" већ је испоручена Кипру, а у току је обука кипарских војника за управљање овим артиљеријским оружјем. Иначе, уговор између компаније "Југоимпорт СДПР", која производи "нору" и "милоша", и оружаних снага Кипра предвиђа извоз укупно четири батерије, односно 24 "норе" и осам лаких оклопних возила "милош", која служе за артиљеријско извиђање, осматрање и командовање.

Коментаришући ова сазнања, војно-политички коментатор и новоименовани амбасадор Србије у Руској Федерацији Мирослав Лазански каже да "нора" спада међу пет најбољих самоходних хаубица у свету и да је бисер наше наменске индустрије.

- То је најсложенији и најкомпликованији борбени систем који је икада произведен у Србији. Због тога је јако значајно што је једна држава чланица ЕУ купила од нас ово оружје и тиме можда утрла пут неким другим земљама да такође купе "нору" - каже Лазански, подвлачећи да је посао са Кипром вредан више од 40 милиона евра.

- Војна индустрија Србије је привредна грана у којој се најбрже окреће новац, односно уложено се најбрже враћа. Србија је до сада извезла "норе" у Мјанмар, Бангладеш, Кенију, а сада и на Кипар, и надам се да ће овај уговор отворити врата новим тржиштима - закључује Лазански.

Повратак у великом стилу

С њим је сагласан и војни аналитичар Владе Радуловић, који сматра да се продајом једног сложеног борбеног система какав је "нора" земљи чланици ЕУ Србија у великом стилу враћа на западно тржиште.

Зукорлић у ужем избору за поглавара Исламске заједнице у БиХ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА