Најновије

"НЕМА КОМПРОМИСА СА СРБИЈОМ": За косовске странке промена границе је идеја о којој се не преговара!

Политичке странке које учествују на ванредним парламентарним изборима 6. октобра на Косову, кажу да је потребан дијалог између Косова и Србије, али и да ниједна неће разматрати идеју о промени границе између Косова и Србије, као опцију за решавање спора између две земље, пише Радио Слободна Европа, сервис на албанском.

Косовска Митровица (Фото: Јутјуб)

Штавише, већина ових странака каже да су раније изразиле јасне ставове по том питању против те идеје и да се, по њиховом мишљењу, та позиција неће променити чак и ако преузму власт за управљање земљом, наводи РСЕ.

Потпредседник косовске владе у одласку Енвер Хоџај, заменик лидера Демократске странке Косова, каже за Радио Слободна Европа да ће политички субјект којем припада, успоставити дијалог са Србијом ради испуњавања стратешких интереса Косова, попут признавања Косова, узајамних односа са Србијом и чланства Косова у Уједињеним Нацијама. Према његовим речима, уопште неће прихватити разговор о промени границе.

"Ми мислимо да изградња државе на Косову мора да се затвори унутар ових граница и унутар ове територије. То је став Демократске партије Косова. Али ми верујемо у дијалог и мислимо да ћемо у дијалогу успети да испунимо косовске интересе и очекивања. Не мислим да ће то Косово да уради и никако нећемо дозволити било какав нови компромис са Србијом. Тамо где Србија може бити награђена може бити само оним што нуди Европска унија, путем европских интеграција, и ни са чим другим", рекао је Хоџај.

Додао је да је једина опција о којој се може разговарати када је у питању граница – демаркација са Србијом, као технички процес, али тек након што призна Косово као државу у постојећим границама.

Демократски савез Косова, такође, одбацује идеју о промени границе. Члан руководства овог политичког ентитета Кујтим Шаља (Кујтим Схала) каже да уопште неће размотрити могућност преговора на тему промене границе.

"Косовска влада, коју води ЛДК, ни у ком случају никада нец́е пристати да расправља о таквом питању. Границе на Косову су дефинисане, познате и јасне, међународно признате. Међутим, поступак демаркације је само технички процес и нема никакве везе са територијама. Дакле, то је процес којим се означава граница коју имамо, постојећа граница. У овом случају то ц́е се учинити и са Србијом, као и са другим земљама", рекао је Шаља.

Реџеп Сељими (Реxхеп Селими), члан руководства покрета Самоопредељење, изражава мишљење да је примарни задатак било које владе у земљи очување интегритета и суверенитета земље. Према његовим речима, то је и задатак будуће владе, што за циљ има Покрет Самоопредељење.

"Било какав споразум који иде противно Уставу, суверенитету и интегритету, нормално да нико не сме да помисли да то учини, да га ратификује, а још више да га донесе. Јасно је да у одбрани Устава, уставног поретка, суверенитета и интегритета, не би требало предузимати такве кораке, који су до сада само фрагменти, или фрагменти неких састанака између Тачија и Вучића", рекао је Сељими.

Додао је да би требало да постоји план о темама које се односе на границу између две земље, али пре свега треба да постоји њихово признање. Према његовим речима, пре свега та граница треба да постоји и да их обе земље признају, а онда на крају да се разговара о демаркацији.

Ахмети Исуфи, потпредседник Алијансе за будућност Косова, који ће се кандидовати на изборима 6. октобра у коалицији са Социјалдемократском партијом, рекао је да се ова коалиција неће бавити идејом промене границе.

"Косово је у својим границама, пошто је независност проглашена 17. фебруара 2008. и апсолутно се не бави темом граница. Према Харадинајевој влади, једина тема којом ће се Косово бавити у дијалогу јесте признавање Косова од стране Србије, без које се ниједна тема не може покренути. После признања од стране Србије које би могло да се деси, требало би да буде урађено и разграничење границе (као технички процес)", рекао је Исуфи.

Међутим, идеја промене границе, као могуће решење спора између Косова и Србије, појавила се у јуну 2018. године.

Прочитајте ОВДЕ  шта је то Тито лично сакрио  а у питању су Срби.

Извор: РСЕ/Коссев

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА