Најновије

САТЕЛИТИ ОТКРИЛИ ЈЕЗИВУ ПОРУКУ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ АМЕРИЦИ: Ким пакује своје балистичке ракете тамо где их је готово немогуће нећи (ВИДЕО)

Сателитски снимци бродоградилишта у североисточном лучком граду Синпо пружају доказ о изградњи новог брода, кажу истраживачи са Института за међународне студије Мидлесбури. Слике показују конструкцију велике грађевине која излази из воде.

Ким Џонг Ун и Сергеј Лавров (Фото: Риа)

Сателитске фотографије снимљене раније овог месеца упоређене су са сликама снимљеним ове недеље и показују да је структура у то време нарасла на око 100 метара.

Истраживачи кажу да су севернокорејске конвенционалне подморнице обично много мање од оне која се појавила на сателитским снимцима.

Виши истраживач из Института Мидлесбури рекао је да би се структура могла користити за изградњу и одржавање Севернокорејског програма балистичких ракета.

Ови подаци подржавају извештаје државних медија Северне Кореје, у којима се наводи да је лидер Ким Џонг-ун извршио инспекцију новоизграђене подморнице на неоткривеној локацији.

Сматра се да је подморница класе Синпо већ била у употреби у Северној Кореји, која је 2016. лансирала оно што се верује да је балистичка ракета КН-11 у Јапанско море.

Под-класа Синпо, међутим, има само једну цев за лансирање ракета, што водећи стручњаци нагађају да Пјонгјанг покушава да изгради подморницу са више цеви за лансирање како би повећала разарање.

Ако би се изградила подморница са нуклеарном енергијом, било би теже и САД-у и њиховим савезницима да их пронађу, сматрају аналитичари.

Извештај Центра за стратешке и међународне студије (ЦСИС) каже: "Изградња и стављање у погон праве подморнице са балистичким ракетама представљало би значајно унапређење севернокорејске балистичке ракете и нуклеарне претње и компликовало одбрамбено планирање у региону, с обзиром на то потешкоће у праћењу и / или превентивном циљању таквих пројектила. Северна Кореја је последњих недеља појачала своје војне активности и прошле недеље лансирала две ракете кратког домета само неколико сати након што је Ким понудио да настави нуклеарне преговоре са САД. То је било осмо лансирање од краја јула и први од 24. августа.

Док Северна Кореја проводи ракетне тестове за различите сврхе, укључујуц́и технички развој и обезбеђивање одбрамбеног система земље, чини се да је последња активност намењена слању поруке Вашингтону.

Данијел ДеПетрис, сарадник у америчком истраживачком центру „Приоритети одбране“, рекао је да су лансирања вероватно последњи случај да се Ким окренуо ракетним тестовима као дипломатској сигнализацији.

"Далеко од тога да ја знам шта Ким мисли, али најједноставнији одговор може бити најтачнији: Северна Кореја показује шта ц́е се десити ако САД не дођу за сто са реалним предлозима", каже он.

Прочитајте ОВДЕ  зашто се тресе Кина.

Извор: express. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА