Најновије

ЈАВИО СЕ СТЕФАНОВИЋ И РЕКАО ШТА ЈЕ СНС ЗАИСТА СПРЕМАН ДА ПОНУДИ ОПОЗИЦИЈИ! Ево шта он каже

Министар унутрашњих послова и шеф радне групе за унапређење изборних услова Небојша Стефановић рекао је за РТС да је власт, током разговора власти и опозиције, желела нови оквир и да се побољшају изборни услови, да се појасне и редефинишу неке ствари. Најавио је нове мере и прописе за које је рекао да могу да се спроведу до наредних избора. Предлози се односе на бирачке спискове, функционерску капмању, обуке за чланове РИК-а, медије...

Небојша Стефановић (Фото: Јутјуб)

Небојша Стефановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да су изборни закони наслеђени из периода од 2008. до 2012. године и да је власт желела да кроз конкретну понуду мења законе о финансирању политичких активности и закон о борби против корупције, што су две суштинске промене.

Истакао је да желе да покажу спремност да се разговара о свему ономе што Влада може да учини уредбама и закључцима, о измени закона и доношењу подзаконских аката.

"Мислимо да можемо да учинимо корак напред којим ће изборни услови бити побољшани", навео је Стефановић.

Говорећи о роковима, рекао је да већина мера може да се спроведе до наредних избора, у наредна два до три месеца а неке мере могу да се спроведу и за седам дана, што зависи од процедура.

Небојша Стефанвић је рекао да постоји сумња грађана да је неко гласао уместо њих, и да се зато предвиђа да грађани могу да имају увид у извод из бирачких спискова како би се уверили да је њихова колона празна и да нико није искористио њихово право уместо њих, ако нису гласали.

Наводи да су предмет разговора мере које се предвиђају у складу са законом, од бирачких спискова за које наводи да су данас неупоредиво бољи и чистији, до увида у изводе из бирачких спискова, обука које ће РИК спровести за своје чланове али и јавних обраћања која ће помоћи грађанима да схвате која су њихова права.

Говорећи о функционерској кампањи, Стефановић је рекао да се предвиђа пооштравање законских норми и прецизирање шта све подразумевају јавни ресурси. Каже да се предвиђа забрана коришћења службених возила, било какав вид политичких активности у радно време, коришење просторија јавних предузећа за политичку агитацију и да се на било ком скупу, на којем се промовише рад јавних функционера говори позитивно или негативно о политичкој теми која се тиче избора.

Додаје да се пооштравају и санкције и да се предвиђа да Агенција може да изрекне новчане казне и да у року од пет дана мора да се изјасни о примедбама на које је указано.

Грађани треба да добију најбољи законски оквир

Када је реч о медијима, Стефановић указује да је више пута током разговора власти и опозиције рекао да власт нема иддеју да буде уређивач РТС-а или неке друге телевизије, али да може да се заложи за дијалог РТС-а са свим парламентарним странкама како би се разговарало о свему што мисле да је важно да буде део програма РТС-а.

Истиче да је на РТС-у да одлучи на који начин ће да представи изборне листе и да сматра да услови треба да буду равноправни.

На примедбе појединих опозиционара да је власт закаснила са променом изборних услова, Стефановић је навео да су то услови које су претходници оставили и да, осим закона о финансирању политичких активности, није промењен ниједан пропис од тада.

Додаје да њима ништа неће бити довољно осим идеје да Александар Вучић не може да учествује на изборима и, како је рекао, да постану министри без избора.

Када је реч о дијалогу у Скупштини Србије, поручује да власт жели да разговара са свима и подсећа да је председница Скупштине позивала све странке на дијалог.

Сматра да је добро разговарати и захваљује се свим НВО које су покренуле разговоре и које су показале висок степен зрелости.

Поручује и да се разговори не завршавају са изборним циклусом и да се све ради због грађана Србије који би требало да добију најбољи могући законски оквир.

На захтеве за одлагање избора за јесен каже да не верује да је уставно могуће одложити редовне изборе и понавља да сматра да има довољно времена за примену свих мера.

Закључује да, ко хоће да буде добронамеран, он може да види да су данас бољи изборни услови али да одлуку о изласку доносе политичке странке и да свако чини онако како сматра да је најкорисније.

Американци чувају убицу Оливера Ивановића! Откривена његова локација. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА