Најновије

КОМШИЈЕ У ФРЦИ: Да ли ће успети да се озбиљно наоружају или ће им увалити кршеве? Много непознаница око хрватске набавке борбених авиона!

Хрватска је у новом процесу набавkе ескадриле борбених авиона, након што је почетком године пропао посао са набавом израелске верзије америчких Ф-16.

Борбени авион (Фото: pixabay. com)

Хрватска је у новом процесу набавkе ескадриле борбених авиона, након што је почетком године пропао посао са набавом израелске верзије америчких Ф-16.

Ресурси за постојеће хрватске Мигове-21 Бис истичу 2023. и 2024. године, и струка и политика донеле су одлуку да до тада Хрватска мора набавити нове авионе.

Процес набавке је у току, са четири затворена састанка међуресорног поверенства које води поступак набавке објављена су четири штура саопштења, и око процеса набавке авиона много је непознаница, каже аналитичар Игор Табак.

"Хоће ли бити купљени нови или коришћени авиони, хоће ли бити купљени надзвучни или можда много јефтинији подзвучни, хоће ли понуђачи - како је најављено - бити само из земаља чланица НАТО-а и Европске уније, или и шире. Пред који месец било је говора и о програму обуке пилота за будући авион. О томе сада нема ни говора, иако је то такође задатак овог међуресорног поверенства. Према томе, знамо врло мало, и то је можда и проблем, будући да поновно указује на проблем транспарентности овога посла", каже Табак.

Нове и коришћене летелице

Медији наводе како је седам држава известило да је спремно одазвати се - Италија, Француска, Шведска, Сједињене Америчке Државе, Норвешка, Данска и Израел.

Међу осталим, наводи се како је Француска спремна понудити коришћене Мираге 2000 и нови Рафале. Италија би понудила половни Еурофигхтер, Сједињење Америчке Државе Хрватској би понудиле сасвим нове авионе Ф-35 и Ф-16 Блок 70/72. Шведска би се јавила с новим Грипеном Ц/Д верзије, а Норвешка и Данска са својим половним авионима Ф-16, док би Израел опет понудио своју верзију Ф-16 Барак.

То су одговори пристигли на хрватски захтев тек након чега ће упутити захтев за понудама које су обавезујуће.

Табак барата бројком о, наводно, пет исказа интереса за нове авионе и осам за половне.

"Ове информације које су пристигле су само то – информације о будућем могућем интересу, али не и нешто што би било правно обвезујуће или детаљно", додаје Табак.

Одлука средином 2020. године

Како је почетком септембра појаснио водитељ владиног Међуресорног поверенства Роберт Копал, један од параметара при избору бити ће и могући датум испоруке, и да ће се – када дођу понуде – посебно евалуирати понуде нових, а посебно старих авиона.

"Након евалуације доби ћемо победника у категорији нових, те победника у категорији коришћених авиона,након чега ћемо донијети коначну одлуку. Циљ нам је да отприлике средином следеће године имамо неку одлуку, а да крајем следеће године имамо потписан уговор", казао је Копал.

Хрватска је прошле године врло озбиљно преговарала с Израелом о куповини њиховог Ф-16 Барак, дакле америчког борбеног авиона с израелском додатном опремом. Иако је познат амерички став да не допуштају продају своје војне опреме са туђим додацима, иако су и амерички представници на то додатно подсећали, Израел и Хрватска приводили су преговоре крају као да је све у реду.

Међутим, у јануару ове године високо израелско изасланство стигло је у Загреб, казало како од посла неће бити ништа и преузело одговорност за његов неуспех.

Све о српској аутоматској пушци М70 сазнајте ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА