Најновије

ОВО СРПСКИ МЕДИЈИ НИСУ ПРЕНЕЛИ! Вучић изазвао пометњу на Западу: Зашто је рекао да је Србија највећи кинески пријатељ?

Кина нема поузданијег партнера и искренијег пријатеља од Србије, то је, прошле недеље, у Београду, на церемонији поводом 70. годишњице оснивања Народне Републике Кине, изјавио председник Александар Вучић. Председник Србије додао је и да је Србија поносна што спроводи Иницијативу „Један појас, један пут“ (БРИ).

Вучић и Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

Пише: Пол Антонопулос, за infobrics.org

Утицај Русије у Београду је очигледан. Међутим, и Кинези почињу да се појављују и то не само кроз трговинске споразуме. Према Вучићевим речима, број кинеских туриста у Србији се сваке године повећава, а у првих седам месеци ове године у Србију је дошло 73.559 Кинеза, са очекивањем да се цифра из 2018. превазиђе.

„Мој одговор њима је -„ добродошли у Србију “. Због ове чињенице имамо удружене патроле у ​​Београду са кинеским полицајцима. Као што сте приметили – никоме у Београду и Србији то ни на тренутак није засметало, а разлог за то је што грађани Србије воле Кинезе. Увек смо заједно и били сте са нама и када је било тешко, а не само када је било лако “, рекао је Вучић.

Објаснио је да је Кина увек била принципијелан и упоран партнер, посебно у тешким тренуцима за обе земље, сећајући се напада САД на кинеску амбасаду 7. маја 1999., што је довело до смрти три новинара и повредило још 27. Али, што је још важније, захвалио је Кини на подршци територијалног интегритета Србије и напорима на решавању косовског питања, као и да Кина може рачунати на подршку Србије у суочавању са сличним покушајима нарушавања територијалног интегритета Кине.

Вучић је затим изразио дивљење развоју Кине, огромном економском успеху, успешној борби против сиромаштва и отварању свету преко Иницијативе БРИ која, према његовим речима, не би требало да донесе користи само Кини, већ свим земљама које су укључене у иницијативу. У Београду се то већ може уочити са Кинезима који граде Пупинов мост, прву такву кинеску структуру у Европи.

У међувремену, Кина је изградила и део аутопута Милош Велики; учествује у пројекту модернизације пруге Београд -Будимпешта;  кинеске компаније су прошириле пословање у Србији као што су Зиђин у Бору, Шангдонг Линглонг у Зрењанину, Минт Аутомотив у Лозници, Меит у Обреновцу и ХБИС који је преузео смедеревску железару. 

„Никада нећемо заборавити да је„ ХБИС “буквално спасио„ Железару “ и радна места 5.000 људи у Смедереву“, рекао је Вучић и додао да Кинеска банка послује у Србији и да се Србија промовише на кинеској платформи Алибаба.

Вучић је нагласио да је поносан што су односи стратешког партнерства између две земље на највишем историјском нивоу и да је пријатељство основа за даљи напредак сарадње. Затим је напоменуо да се Кина, као и њен председник, суочава са понижавањем из других делова света, питајуц́и се колико је пута чуо процену да кинески економски модел не може дуго да опстане и да Кина не може да напредује.

Пре него што је завршио свој говор, српски председник је честитао кинеском колеги Си Ђинпингу на успеху, на томе што је своју земљу водио у светлу будућност, наглашавајући да изванредни политички контакти двеју земаља доприносе међусобном разумевању и подршци у питањима државних и националних интереса, попут сукцесијских покрета.

Си је посетио Србију 2016. године, што је било пресудно јер је посета дала могућности за повећање квалитета односа две земље. Кинески председник је лично обећао да ће помоћи у решавању проблема Железаре, која је месечно коштала 12 милиона долара, рекао је Вучић. Вучић је нагласио да је смедеревска Железара данас најуспешнија фабрика и да је највећи извозник у 2019. години.

Пошто је већи део западне Европе био умешан у уништавање Југославије и Београда, а Косово признаје као независну земљу, Кина ће се показати као преко потребан савезник на пољима где их Београд наизглед има мало. Пошто је НАТО уништио српску економију и инфраструктуру,  Србија се највише ослањала на Русију. Међутим, с обзиром да је Кина сада заинтересована, то ће само продубити њихове односе и ојачати српску економију која се бори.

Будући да се статус Косова полако окреће у корист Србије, Београд ће као приоритет морати да консолидује своје односе са Пекингом.

Будући да БРИ стиже у Србију и да Београд има традиционално јаке везе с Москвом, Србија ће бити боље припремљена за било какву будућу економску агресију коју Сједињене Државе буду спроводиле против тога и управо из тог разлога Вучић каже да је његова земља највећи пријатељ Кине.

Руси послали најбоље људе да обучавају специјалце Сиријске војске! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА