Најновије

АМБАСАДОР РУСИЈЕ БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Који је стварни став Москве о КиМ?

Харченко важи за каријерног дипломату који важи и за најбољег познаваоца балканских прилика. Учествовао је у раду Савета за имплементацију мира који је пратио испуњавање Дејтонског споразумама, такође је био представник Русије у посредничкој тројци за решавање статуса Косова и Метохије. Одатле му епитет ’дипломатски специјалац’.

Харченко (Фото: Јутјуб)

-Најважније је то што познајем људе који живе овде, јер дипломате, као и сваки човек који живи у неком региону, има дужност и обавезу да побољша односе између наших земаља, најважније је да познајемо људе, њихов карактер, менталитет и све остало - истакао је он.

- Први пут сам дошао у Београд 1979. године док сам још био студент Института за међународне односе, имао сам овде праксу. Желео сам да сазнам какав је био осећај живети у Београду, иако нажалост нисам имао прилике да путујем широм државе. И био сам у београду четири или пет месеци – рекао је Боцан-Харченко у емисији Правац на каналу Пинк3 инфо и додао да постоји толико тога заједничког између Срба и Руса. 

Присетио се да је прво почео да ради у протоколу, који му је омогућио да упозна много људи и да створи контакте. 

Како је рекао, свако ко је, стицајем околности био укључен у регулисање криза у бившој Југославији, имао је могућност да још боље упозна Србе, те је нагласио да се пријатељи познају у тешким ситуацијама, односно да се у таквим околностима упозна карактер. 

Како је нагласио, јако је био задовољан када је добио понуду да ради у србији, и да настави оно што су радили његовио претходници, а да је сваки на изванредан начин радио свој посао.

-Имао сам појам и однос да што је бољи односи између две земље више се и захтева. Са једне стране постоји један ниво задовољстава, али и изазов да направим још нешто додатно и створим могућност да наши односи буду још бољи - каже он.

Говорећи о програмској декларацији СДА, која је својена прошле суботе на страначком конгресу и  која предвиђа "БиХ као регионализовану, правну и социјалну државу под називом Република Босна и Херцеговина, са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним, и у којој би био један председник" Боцан Харченко каже да је то више корака уназад.

- Са великом бригом посматрам декларацију Странке демократске акције, што то чини и Русија, и нема везе са Дејтонским споразумом, непоштовнаје обавеза које он прописује – рекао је Боцан-Харченко, додајући да је реакција међународне заједнице "блага".

Објаснио је да је забринутост Русије основана, зато што пратећи ситуацију у БиХ и Москви, пре тога не би рекао да је ово први случај. 

- План је да створе кризу, и да онда неко у име међународне заједнице иступи и понуди нешто и каже да је њихова понуда доста флексибилнија и компромисна – објаснио је Боцан-Харченко и нагласио да би такво решење било суштински исто као и сама декларација, иако би можда имала "блажи језик". 

Он се присетио и 2011. године када је Милорад Додик најавио референдум и тражио помоћ од њега, а када је валентино Инцко рекао да ће учинити све да не дође до референдума. 

Боцан-Харченко је тада рекао да неће потписати такав извештај, јер су постојале разлике.

-Најважније је у овој ситуација да Додик остаје суздржан, он је само говорио о неким могућим корацима од стране РС, јер се њихов циљ зна, а то је очување мира и да све у вези са РС остане у оквирима Дејтонског споразума и то је његова обавеза као члана председништва БиХ - истакао је Боцан-Харченко. 

Говорећи о термину који се све чешће помиње - "мекана моћ Русије на Балкану", Боцан-Харченко је објаснио да решавање међународних проблема не може да да резултате преко ноћи, као и да такав приступ захтева тежак вишегодишњи напор, али да је резултат, дугорочан и огроман, као и да на тај начин две земље и два народа могу постати ближи. 

- Имао сам могућност да пратим развој догађаја на овим просторима, и закључак правим на основу онога што видим, а не на основу онога што пише. Приметио сам да су земље региона сигурније и види се да се људи осећају сигурније – објансио је Боцан-Харченко и нагласио да Русија боље уочава ово јер је и она сама прошла кроз исте ове проблеме.

Говорећи о конференцији покрета "Бесмртни пук" амбасадор Русије у Србији истиче да је најважније да је "Бесмртни пук" није државни покрет или неки НВО покрет.

-Ми смо пратили једну малу идеју која се појавила прво у Сибиру па се проширила на целу Русију, и ово је прва међународна конференција представникја 'Бесмртног пука' из 55 земаља, и дошли су овде јер осећају неопходност и траже разговор и размену искуства - каже он и напомиње да се овде налази велики руски глумац који је је један од организатора 'Бесмртног пука'.

Како је амбасадор рекао, ту нема ничега што би могло да изазива забринутост на Западу.

-'Бесмртни пук' је постао као талас, који у ствари се претвара у препреку у калсификацији и историји и покушајима да нам одузму нашу историју и да је фалсификују - објаснио је Боцан-Харченко.

Осврнувши се на сарадњу наше земље и русије током Другог светског рата, Боцан-Харченко каже, да је то веома познато.

-Брижљив однос према традицији, ово је један од стубова нашег односа, и зато се конференција одржава у Београду - рекао је он захваливши се председнику Вучићу на томе. 

Говорећи о ситуацији у нашој земљи, Боцан-Харченко оцењује да је за овакву бољу и сугурнију ситуацију у Србији заслужно је руководство земље. 

-Данас је врло повољнија ситуација у Русији, али и у Србији која је земља у развоју. Наравно то је створило додатне могућносто за додатни развој билатералних односа Србије и Русије – рекао је он о осврнуо се на то да поред развијене економске сарадње Русија жели да за два до три пута повећа и културну сарадњу, као и сарадњу на свим нивоима са Србијом, као и да ће то тога доћи.

- Ми идемо корак по корак према циљевима које су одредили наши председници, али најважнији је квалитет и садржај наших односа. Поверљивих контаката између председника две државе никада није било – нагласио је Боцан-Харченко и рекао да то говори о квалитету односа Србије и Русије. 

-Раније смо имали пуно политизације и идеолошких сметњи, на жалост - напомиње он, а како му се чини сада су најбољи контакти како два председника тако и ресорних министара.

Такође, сматра да је сусрет Вучића и Лаврова у Њујорку био од великог значаја.

-Сваки састанак има доста садржаја - додаје он.

Када је у питању Косово, каже да до данашњег српског руководства није било правих политичких напора за решавање косовског питања, као и да апсолутно није било учињено довљно.  

- Русија је била спречена да уради оно што је неопходно како би се решио проблем Косова, али је тражила прави начин за решење – навео је Боцан-Харченко и упозорио да разговори који се данас воде на Косову нису разговори у правом смислу те речи.

 - Вама је постављен избор, имате алтернативе, једна је компромис, а друга је, ако нема компромиса, независност – закључио је Боцан-Харченко и упозорио да то није никакав разговор какав би требало да се води.  

Руске специјалне јединице у Либији припремају обрт. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА