Најновије

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ СЕ НЕ ПЛАШИ ЦРНОГОРАЦА: Путује у Црну Гору код свог народа по сваку цену!

"Путујем у Црну Гору, по сваку цену!" - рекао је патријарх.

Патријарх српски Иринеј (Фото: Јутјуб)

У духу ове поруке, коју је пренео својим најближим сарадницима, патријарх српски Иринеј припрема своју посету манастиру Подластва, где ће вечерас и сутра бити одржана прослава обележавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве и светосавља у Црној Гори и Боки которској. Упркос здравственим проблемима и кампањи коју воде поједина црногорска удружења, поглавар СПЦ чврсто је решен да посети своју канонску територију - Митрополију црногорско-приморску - и заједно са верницима учествује у светковини у Грбљу.

Став Српске патријаршије, али и организатора молитвеног скупа код Будве, јесте да не реагују на провокације које су претходних дана долазиле из кругова црногорских неонационалиста. Поједине организације и удружења, без већег ауторитета у народу, ширењем низа оптужби вршиле су притисак на државне органе како би спречиле долазак српског првојерарха.

Верници у Црној Гори, насупрот њима, са радошћу се припремају за долазак патријарха и поручују да Иринеј долази "на своје и међу своје".

Долази нам наш патријарх. Цела Бока је због тога у радости - каже градоначелник Будве и члан Организационог одбора прославе Марко Бато Царевић. - Српски народ на овом простору има историју која је поткрепљена чињеницама и којом се поносимо. Своји смо на своме! Боку которску нико неће да одваја и присваја, али не може јој се ни бранити да буде оно што је била вековима, а то је - своја - каже за "Новости" Царевић.

У намери да посети Грбаљ патријарха српског Иринеја неће омести ни нарушено здравље. Упркос нешто другачијем режиму живота и рада, поглавар СПЦ се, ипак, одлучио за путовање у Црну Гору.

- Његова светост се још прошле недеље вратио редовним обавезама. Његово стање је сасвим добро, мада је од лекара добио строга упутства о будућем режиму живота - пренео нам је један од сарадника поглавара СПЦ. - Патријарх је врло озбиљно схватио препоруке лекара, посебно део који се тиче далеких путовања и превеликог броја обавеза. Просто речено, дисциплинован је пацијент, свестан терета дужности који је годинама носио.

Поглавар СПЦ важи за човека изузетно доброг здравља и снажне телесне грађе. Лекарски тим, међутим, упозорио га је да мора да сведе радни ангажман и да прореди вишедневне службене посете. Тиме се објашњава и његов изостанак са прошлонедељне свечаности освећења новог храма у манастиру Ћелије, код Ваљева.

- Када је у питању Црна Гора, патријарха ништа неће спречити да отпутује и сретне се са верницима - кажу у Патријаршији СПЦ.

Свечаност у манастиру Подластва почиње у 18 часова, дочеком патријарха, и наставља се литургијом сутра у 9 часова.

Трамп хоће да направи Балканску унију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА