Најновије

ПУТИН ОДЛУЧУЈЕ О КОСОВУ! Чекају се последње вести! Без Русије нема решења! Стигла званична порука!

Београд, као и досад, може да рачуна на подршку Москве приликом решавања косовског питања. Такву позицију Кремља најбоље осликавају речи Владимира Путина: "Русија ће бити уз Србију", које је председнику Александру Вучићу пренео шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у среду увече у Њујорку.

Илустрација (Фото: kremlin.ru/ Правда)

Према информацијама, лидер РФ заступа став да неће бити решења за КиМ без Русије, односно да ће за Кремљ бити прихватљив онај договор који буде одговарао и нашој страни.

Лавров и Вучић састали су се на маргинама заседања Генералне скупштине УН, а како је шеф наше државе казао, том приликом истакнута је "подршка Србији за поштовање међународног права и по питању КиМ, за очување интегритета наше земље и подршка српском ставу".

Поруке из Москве, које је на Ист Риверу Лавров пренео Вучићу, према оцени некадашњег амбасадора Зорана Миливојевића, није чуо само Београд, већ и сви други "који треба да их чују":

- Став Русије подразумева три кључне ствари: подржавају Србију у напорима да сачува КиМ, решење за ово питање је у надлежности Савета безбедности УН и на основу његове резолуције 1244, као и то да је међународно право основ за решавање питања КиМ. Све то значи да без Русије није могуће постићи решење и јако је важно што се то чуло и у Њујорку, где је председник Вучић разговарао о КиМ и са представницима Америке и са немачком канцеларком Меркел, као и са генералним секретаром УН Антониом Гутересом, с обзиром на то да западни центри моћи хоће да се овај процес убрза.

Вучић је у Њујорку навео и да је са руским министром разговарао о ситуацији у БиХ и да му је пренео да је за Србију важно да се поштује Дејтонски споразум:

- Лавров је такође рекао да је Дејтонски споразум међународно-правни уговор и да не сме бити његовог кршења, као и да би, ко год улазио у његово кршење, морао да рачуна на негативне последице.

Иначе, раније најављен долазак руског премијера Дмитрија Медведева у Београд, како је прецизирано, биће 19. октобра, на обележавање ослобођења српске престонице у Другом светском рату, које је, како је рекао Вучић, изведено заједно са Црвеном армијом. Неколико дана касније, 25. октобра, следи још један важан састанак руских и српских званичника - у Москви, када ће премијерка Ана Брнабић потписати трговински споразум са Евроазијском унијом.

Сумирајући учинак српске делегације у Њујорку, Вучић је закључио да је урађен добар посао, као и да није случајно рекао да ће у наредном периоду бити још земаља које ће променити свој став о КиМ:

- Да ли ће то суштински и драматично све да промени? Неће, али даће одређену врсту тактичке предности и за све то морате да се борите. Ако ствари крену низбрдо, нећемо имати никакву преговарачку позицију.

Пошто је шеф албанске дипломатије пре неколико дана најавио да ће радити на кампањи признавања Косова, како је објаснио Вучић, Србији су тог секунда била отворена врата да ради на кампањи која би била супротстављена кампањи признавања.

Премијерка Ана Брнабић оценила је веома значајним то што се председник Александар Вучић у Њујорку састао са немачком канцеларком Ангелом Меркел, на њен захтев, јер, како је рекла, те активности цео свет прати. Прецизирајући да је Меркелова реално једна од "топ три" светска лидера до које сви покушавају да дођу, она је навела да много значи када Меркелова у својој агенди позове председника Вучића да разговарају.

Премијерка је рекла и да не постоји више нико ко није изразито јасно осудио таксе које је наметнула Приштина на српску робу и да је српска страна успела "из минуса због тих такса, имајући у виду генерално однос неких земаља које чувају Приштину, као што су Немачка, САД, Француска, да оде у огроман плус".

- Управо те земље данас кажу да је Приштина та која није конструктивна, која је прекинула дијалог и губи време.

Уласком Србије НАТО не добија

Лавров је оценио и да НАТО у погледу безбедности не би добио ништа уласком Србије у ту војну алијансу.

- НАТО није постигао ништа у области безбедности тиме што је Црна Гора ушла у ту организацију, а неће добити ништа ни када се Србија и Северна Македонија прикључе. То значи да постоји само један циљ, а то је да зауставе Русију и да то ураде на агресиван начин - казао је Лавров за руски "Комерсант".

Руске специјалне јединице у Либији припремају обрт. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА