Најновије

БРНАБИЋ ОПЛЕЛА ПО СТУДЕНТИМА: Ректорат су унизили, а сада се после талачке кризе прешло и на уцене!

Политички притисци доводе Београдски универзитет у врло незавидан положај, оценила је данас премијерка Ана Брнабић и изразила наду да је та институција довољно јака да се одупре свим притисцима.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Посебно је забрињава то што се, како каже, са притисака прешло на уцене, након што се јуче чуло да ће, уколико Универзитет не одлучи да је докторска дисертација министра финансија Синише Малог плагијат, блокада Ректората бити настављена.

Брнабић је у јутарњем дневнику РТС истакла да је током блокаде Ректората на делу била политизација и да је недопустиво да су свих тих 12 дана неки политички лидери могли слободно да улазе и излазе из Ректората, а да ректорка то није могла.

- То је политизација, политизација коју смо сада видели и када је завршена та блокада, као што сам рекла талачка криза БУ. Поред живе ректорке неко поред ње говори да је она испит положила, да је требало 12 дана да положи тај испит али ето, положила га је, а да је дипломски испит заказан 4. новембар, па ћемо видети да ли ће дипломски положити - то је мени унижавање и Ректората и ректора и БУ и не знам како другачије било ко то може да види - рекла је Брнабић.

Она се пита на основу чега ће бити донета одлука о докторској дисертацији Синише Малог, али и изражава наду да је Универзитет у Београду довољно снажан да се одупре свим притисцима.

- Уколико је ваше мишљење, мишљење које је супротно стручној комисији - шта онда то значи, на основу чега се доносе одлуке - да ли само под политичким притиском некога ко прети да ће затворити БУ? Плашим се да то доводи БУ у јако незавидну позицију, што мене брине као грађанку ове земље, али верујем да је БУ довољно снажан да се одупре свим притисцима. У овом тренутку имамо само једну врсту притиска од људи који су сада прешли на уцену - оцењује премијерка.

Она се такође пита како одлука може да се доноси ретроактивно.

- Ако имате ситуацију у којој ретроактивно одлучујете на основу правилника који сте донели 2016. године о нечемо што се десило 2013. године, онда то повлачи са собом да ви на основу правилника од 2016. можете ретроактивно да отворите било коју докторску дисертацију са БУ и да одлучујете по тим правилима која су практично донета у будућности - каже Брнабић.

На питање да ли су њене изјаве током, како је сама рекла "талачке кризе" на БУ, биле прејаке, премијерка каже да не мисли тако.

- Ја сам говорила саму истину. Ако није популарно говорити истину заиста не знам како другачије да се понашам. Прво, недопустиво је да Ректорат буде затворен на 12 дана због групе од 12 или 15 или 20 студената, а ни у једном тренутку их није било више од 20. Недопустиво је и да не пуштају ректорку у своју канцеларију, у своју зграду 12 дана - истакла је Брнабић.

Прочитајте ОВДЕ  кога то са 5.000 евра месечно издржавају грађани Србије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА