Најновије

СРПСКА ДИПЛОМАТИЈА ГАЗИ СВЕ ПРЕД СОБОМ: Дачић открио следећи дипломатски тријумф! Још земаља ће до краја године повући признавање Косова!

Шеф дипломатије Ивица Дачић сигуран је да ће до краја године пет земаља повући признање Косова, што би у укупном збиру било 20 држава које су суспендовале своју одлуку. Шта то значи у контексту тражења решења за косовско питање и мења ли преговарачку позицију Београда?

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Боје земаља на карти света које су признале независност Косова се мења.

"Могу да кажем да ће тај број врло брзо пасти испод половине чланова УН. Са великом сигурношћу да ће пет земаља најмање суспендовати до краја ове године", рекао је шеф српске дипломатије Дачић.

Половина чланица Уједињених нација минус један стаје у број 96, док је сада 99 земаља признало Косово.

Осим повлачења признања, циљ Србије је и да они који Косово нису признали то не учине.

Албански премијер са говорнице у ГС УН имао је другачији позив.

"Драга Србијо, независно Косово је неповратна реалност, престаните да живите у порицању", рекао је Еди Рама.

Да се кампања Београда не свиђа западу говори и недавно саопштење Квинте, али и новог изасланика САД за Западни Балкан који позивају да се обустави лобирање за повлачење признања независности Косова.

"Чињеница да су успели да Американце и Европљане ангажују на тој теми, реците Београду да престане да нам смањује број признања па ћемо разговарати о таксама, то говори да је добра стратегија, али они имају снажно упориште на Западу", истакла је колумнисткиња Љиљана Смајловић.

Мења ли то преговарачку позицију Србије?

Минус земаља на списку које Косово признају за Београд је плус када се гласа за чланство у медјународним организацијама.

Тако због недовољног броја гласова Приштина два пута није могла ни до дневног реда седнице Интерпола, а прошле године није успела да постане члан. Због мањка подршке није ушла у Унеско.

"Пре две год кад је Суринам повукао признање то је више имало симболички значај и психолошке ефекте утицало је на наше самоупоздање, данас већ после 15 повлачења и најава нових то има озбиљне политичке последице, не само по преговоре, него и регионалну стабилност Балкана", сматра Душан Пророковић са Факултета за дипломатију и безбедност.

Иако београдски званичници понављају да немају илузију да ће највећи играчи у ЕУ и САД повући свој став о Косову, у појединим ситуацијама ти играчи повлачили су потезе у корист Београда.

Тако је приликом гласања за пријем Косова у Унеско 14 земаља које су га признале било или уздржано или није гласало.

Ево како Американци намеравају да реше косовски проблем! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА