Најновије

ЕУ ХИТНО ЗАХТЕВА САРАДЊУ СА ПУТИНОМ: Под страхом од јачања односа између Русије и Кине!

Француски председник Емануел Макрон има право што се брине због дезинтеграције глобалног режима контроле оружја и Русије која је све више повезана са Кином. Али, с обзиром да су Русија и ЕУ подељене око кључних вредности, нема разлога да се мисли како овај однос може ускоро да се поправи, сматра Јошка Фишер, бивши министар иностраних послова Немачке.

Председник Русије Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг (Фото: kremlin. ru)

Иако су Европска унија и Русија део исте копнене целине, немају много заједничког. Руси заправо тек треба да одлуче где њихова држава припада у свету. Већи део њене територије је у Азији, али више од 70 посто становништва живи западно од планине Урал. Руси немају интереса да се повезују са источном Азијом или исламским југом, па им преостаје само да остану сами или да се усмере ка Европи, пише Фишер за Ал Џазиру Балканс.

Ризично је остати сам

Али, ризично је остати сам. Русија је горостас са нуклеарним оружјем, али у демографском, економском и технолошком смислу догађа јој се пад. Ова држава још зарађује од извоза фосилних горива и других производа, што није довољно за одржавање статуса суперсиле у двадесетпрвом веку. Изложена је све већем ризику да постане млађи партнер Кини.

Ко би интегрисао кога

Једина алтернатива је, онда, Европа. Обе стране су таоци својих историја. Опорављајући се од распада Совјетског Савеза кроз 1990-те, Русија је усвојила менталитет 19. века откако је Путин дошао на власт 2000. Руска елита сматра своју државу европском великом силом – чак и као хегемона, у случају источне Европе – што је ставља у директну опозицију ЕУ. Русија је просто превелика да би била интегрисана у Унију (заиста, нејасно је ко би интегрисао кога).

Није у интересу Европе да гура Русију према Кини

Ипак, француски председник Емануел Макрон је поново покушао да побољша односе између Европске уније и Русије, најпре састајући се с Путином пред самит земаља Г7 у Бијарицу прошлог месеца. Макрон сматра да није у интересу Европе да гура Русију према Кини, или да стоји са стране и посматра дезинтеграцију америчко-руских споразума о контроли оружја.

Европа има шта да понуди Русији економски. Али немогуће је побољшати економске односе без приметног напретка у имплементацији Протокола из Минска да се оконча сукоб у Донбасу. Нејасно је да ли је Путин спреман на то.

Стварни проблем између Русије и Европске уније је питање демократије. Иако би побољшање односа између ЕУ и Русије било пожељно, то се неће десити ни брзо ни лако. У главним питањима Украјине и демократије, Европа тешко да може направити икакав уступак, закључује Јошка Фишер у свом тексту.

Како су Амери уништили српску војску да би лакше освојили Косово, сазнајте ОВДЕ.

Извор: balkans.aljazeera. net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА