Најновије

ОТКРИВЕНА СТРОГО ЧУВАНА ТАЈНА: Харадинају ће после овога врата Беле куће бити заувек затворена! Испливали документи!

У Вашингтону су прошлог децембра са неверицом дочекали сазнање да је премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај унајмио лобисте који су покушали да мимо званичних канала уговоре његове сусрете са високим званичницима САД.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

Повод су били е-маилови које је Национални Савет за безбедност добио од кабинета Харадинаја и компаније којој је платио да лобира за њега.

Овакав потез, незабележен у дипломатској пракси САД, захтевао је оштар одговор америчких званичника.

У мејловима, које је објавила Метро Газета, види се да је Харадинај унајмио Метјуа Оресмана, преко фирме Пилсбури Винтроп Шо Питман (Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP), како би му уговорио састанке са високим америчким званичницима у Вашингтону.

Због овога је Вилијам Беркли, један од главних људи у Националном Савету за безбедност, писао саветнику Харадинаја, Еролду Белегуу, да изрази своју "неверицу" поводом начина на који је влада Косова покушала да лобира.

Он је упозорио да би ово све чак могло да буде повод за покретање истраге око тога како се користи новац пореских обвезника.

Ово је Беркли написао у мејлу:

"Ми у Белој кући смо у неверици због тога што је премијер унајмио Метјуа Оресмана и његову фирму Пилсбури Винтроп Шо Питман да лобира за вашу владу мимо званичних канала. Коришћење ових фирми ће вероватно имати негативан ефекат и оставити мање прилика да постигнемо наше заједничке циљеве. Даље, ако премијер користи јавне фондове да плаћа лобисте, онда ово може да има правне последице за обе стране, што би могло да доведе до истрага".

Иначе, у писмима и мејловима које је компанија ангажована од стране Рамуша Харадинаја послала у Вашингтон, тражено је да се он састане са високим званичницима, али су и предложени начини на које би дијалог између Београда и Приштине требало да се развија.

У време писања ових мејлова, тек су уведене таксе на робу из Србије. САД су се и тада, као и сада, жестоко противиле таксама и тражиле њихово хитно укидање. Вилијам Беркли је даље подсетио Харадинајев кабинет да би таксе требало суспендовати, категорички изјављујући да због тога Рамуша Харадинаја нико битан неће примити на састанке и разговоре у Вашингтону.

"Даље, ми снажно охрабрујемо (тзв.) премијера да искористи свој несумњиви ауторитет и политички утицај да одмах укине таксе и да се поново фокусира на унутрашње консултације пре постизања коначног договора са Србијом, који ће бити постигнут на корист обе стране. Нећемо одржавати даље разговоре са премијером овде у Вашингтону све док ови циљеви не буду постигнути", написао је Беркли.

Земан позвао Вучића на самит Вишеградске групе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА