Најновије

ДАЧИЋ СПРЕМА ЧИСТКУ! Вођа СПС најавио велике промене

Време је да се подвуче црта да видимо ко како стоји, какве резултате имају сви функционери и да ли је то довољно добро да остану на функцијама на којима су тренутно, поручује Ивица Дачић, лидер Социјалистичке партије Србије.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Шеф социјалиста најављује озбиљне кадровске промене и истиче да поштеђени неће бити ни они који су добили високе позиције у држави.

- Спремам праву перестројку! Нема више гледања кроз прсте, опраштања ни извлачења. Сви ће на скенер, министри, посланици и страначки функционери... Биће ту доста посла. Неки мисле да су завршили посао тиме што су добили функцију. То се посебно односи на министре и на оне који су у државној служби. Ти људи су изабрани да раде за државу, да допринесу Србији и бољем животу грађана. Уместо тога, неки уживају у хладовини, користе привилегије - наводи Дачић.

Млади лавови

На питање да ли ће, попут Александра Вучића, лидера СНС, који је најавио смену министра, и неки члан Владе из редова СПС летети са функције, Дачић је одговорио:

- Биће бар један министар, а можда и више. Увек имамо једне те исте који су спремни да ускоче у ватру, да се боре док они дуги, кад је густо, чувају фотеље, чуче у прикрајку, ни гласа да пусте кад нас нападају.

Додаје да баш као и лидер напредњака и он сматра да је партији потребна свежа крв и млади лавови који су спремни да раде пуном паром.

- Они који немају успех, који немају резултати нека се поздраве са функцијом, на њихово место доћи ће неки способнији - одлучан је Дачић.

Министри из редова СПС поручују да се не плаше провере и да председник СПС има пуну подршку да спроведе најављену перестројку. Према речима Александра Антића, министра енергетике, само темељном провером онога што је досад урађено стећи ће се права слика о снази и слабостима како би се потом темељно припремили за нову проверу поверења бирача која ће бити на пролеће.

- Перестројка је позитиван историјски догађај и сигуран сам да је председник наше партије имао у виду промене које ће довести до још бољег рада и још бољих резултата свуда где има наших представника. У СПС смо навикли на промене, одавно смо начисто с тим да стално морамо да се мењамо и када је у питању начин рада и када је реч о конкретним људима и њиховим конкретним задужењима. Сви они који су помислили да су толико генијални да им никаква промена није потребна и да су богомдани да представљају наше грађане или више нису у политици или су далеко од цензуса и од било какве шансе да у политичком надметању остваре резултат - истиче Антић.

Пресек стања

Његов партијски колега Бранко Ружић, који је Влади на челу Министарства за државну управу, оцењује да ће резултат најављене чистке донети кадровска освежења за СПС.

- Свако кадровско освежење је увек било добродошло у СПС, па ће то бити случај и овога пута. Спој младости и искуства је модел по коме функционишемо више од две деценије и сам термин чишћење се више односи на кадровску прекомпозицију која ће поставити праве људе на право место како би се афирмисао програм СПС и политике које из њега проистичу - мишљења је Ружић.

Владимир Заграђанин, председник Извршног одбора СПС, открива да је Дачић већ наредио да се уради анализа.

- Председник партије тражио је да му доставимо пресек стања, на томе се увелико ради. Врло брзо доставићемо све податке које ће Дачић потом анализирати - наводи Заграђанин и додаје да Дачић има његову пуну подршку када је у питању провера резултата, а потом и смена оних који немају задовољавајући учинак.

Мрка: Нису бриљантни, али задовољавају

Почасни председник СПС Милутин Мркоњић, уз подршку Дачићевој акцији, истиче да је добар резултат једино мерило на основу којег неко треба да има функцију.

- Свим млађим колегама саветујем да виде шта су им приоритети, шта од њих очекују да ураде, када сам ја у 65. години постао министар, рекли су ми да је Коридор 10 приоритет. То сам почео да радим, а мојим резултатима данас се ките они који су много касније дошли у сектор грађевине - истиче Мркоњић.

Упитан да ли је као почасни председник задовољан резултатима министара из редова СПС, Мркоњић је одговорио:

- Не могу да кажем да су бриљантни, него само задовољавајући.

Тончев: Једва чекам реформе

Председник општине Сурдулица Новица Тончев са нестрпљењем чека реформе. Нада се да перестројка не значи да ће се редизајн партијског амблема и именовање неког историчара на функцију, већ да ће донети кадровске промене, како каже, и хоризонтално и вертикално.

- Годинама се залажем за право проветравање партије јер много сумњивих типова се ушуњало у СПС. Не знамо ни ко су, ни чиме се баве, ни шта од диплома и некретнина имају, али упркос томе, показују жељу да постројавају социјалисте по одборима широм широм Србије. Доживео сам да ме 300 људи из Србије позвало и слало поруке са истим питањем - ко нам је овај Заграђанин, из ког је одбора? Ми смо странка која је на власти, а немамо руководство партије, па где то у свету има? Ко жели такву странку, без органа, онда мора и да преузме одговорност за лош резултат. Мислим на борбену готовост, енергију и мотивацију у СПС никад није била слабија него што је то тренутно - каже Тончев и предлаже отварање унутарстраначке дебате која би дала одговор на питање куда плови СПС брод.

Реформе по рецепту Горбачова

-Перестројку је увео Михаил Горбачов и она је представљала реформу која је требало да подигне совјетску привреду

-Сама реч значи престројавање, темељне промене

-У пракси и економском аспекту перестројка је значила да нема спасавања губиташа од банкротства

-Елиминисана је свака врста монопола

-Горбачов је током председничког мандата више пута говорио да је и Америци неопходна перестројка.

Путин Србима поверава мигове. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА