Најновије

ТРАМП ОДБАЦУЈЕ ПРЕТЊЕ, ЈАПАН УПОЗОРАВА, А КИМ ПОСТАЈЕ СВЕ ЈАЧИ: Шта то Северна Кореја ради у тајности?

Чини се да Северна Кореја развија бојеве главе способне за продор ракетног штита који брани Јапан, изјавио је јапански министар одбране.

Ким Џонг Ун (Фото: ria.ru)

Министар Такеши Иваја рекао је у уторак да Јапан верује да су ракете које је недавно тестирао Пјонгјанг нови балистички пројектили кратког домета, указујући на њихове неправилне путање, које би теоретски могле "надмудрити" постојеће одбрамбене системе, пише "Гардијан".

Недавни тестови ракета кратког домета из Северне Кореје активирали су аларм у суседном Јапану чак и након што је амерички председник Доналд Трамп одбацио приче о лансирањима као неважне и наставио да о севернокорејском лидеру говори све најбоље.

Јапан и САД су на Јапанском мору распоредили бродове разараче "Егис" наоружане ракетама за пресретање, створеним да уништавају бојеве главе у ваздуху.

Јапан такође планира да направи две копнене лансере пројектила, да би ојачао свој штит од балистичких ракета. Ти одбрамбени системи, међутим, направљени су да редовно пресрећу пројектиле који се крећу предвидивим путањама, што значи да би пресретање пројектила са било каквим варијацијама путање лета постало замршеније.

У току је детаљна анализа најновијих севернокорејских лансирања, коју спроводе јужнокорејски стручњаци заједно са америчким, изјавио је у уторак званичник јужнокорејског министарства одбране.

Савет безбедности Уједињених нација у уторак је на приватној седници на захтев Немачке, Француске и Велике Британије расправљао о поступцима Северне Кореје. Три земље су осудиле Пјонгјанг и његова "поновљена провокативна лансирања" као кршење резолуција Савета безбедности.

- Међународне санкције морају остати на снази и у потпуности се примењивати све док се не уклоне нуклеарни и балистички ракетни програми Северне Кореје. Од виталног је значаја да Савет безбедности покаже јединство у поштовању својих резолуција - наведено је у заједничком саопштењу Немачке, Британије и Француске.

Суботњи тестови у Северној Кореји уследили су дан након што је Сеул рекао да прекида пакт о размени војне обавештајне податке с Токијом, усред погоршања односа између Јапана и Јужне Кореје. Министар Иваја и други јапански званичници назвали су одлуку Сеула "ирационалном" како претња од Северне Кореје расте.

Пјонгјанг прави и подморницу за лансирање пројектила?

Сателитске фотографије показују да Северна Кореја прави подморницу која може да испаљује ракете и можда се припрема за таква тестирања, кажу стручњаци који су анализирали најновије сателитске снимке.

Фотографије бродоградилишта Синпо, настале у понедељак, потврђују извештаје севернокорејских медија о "новоизграђеној подморници" коју је у јулу прегледао Ким Џонг Ун, кажу Џозеф Бермудез и Виктор Ча из пројекта "Beyond Parallel" који финансира Центар за стратешке и међународне студије (ЦСИС).

На фотографијама су приказани помоћна пловила и дизалица која би, слично ранијој пракси режима, могла бити искоришћена за извлачење барже на море за пробу лансирања ракете из подморнице, навели су аналитичари у писаном извештају. Али двојица аналитичара су изјавила да је нејасно када би се могао извршити тест, рекавши да "тренутно нема поузданих доказа да се то може сигурно десити у кратком року".

Упркос извештајима медија Северне Кореје који тврде да је размештање нове подморнице „на длану“, аналитичари кажу да за сада ово није непосредна претња, већ растућа. Чак и након што буде изграђена, требало би да прође око годину дана или више да се подморница тестира и да она буде потпуно у функцији, рекли су Бермудез и Ча.

Ипак, упорне активности на том месту током последње три године сигнализирају да се Северна Кореја приближава обезбеђивању могућности која би режиму дала алтернативно средство за испоруку нуклеарног оружја и оном који би, за Сједињене Државе и њихове савезнике, био компликованији за праћење.

- Изградња и пуштање у погон правих ССБ (подморница са балистичким пројектилима) представљало би значајан напредак севернокорејске балистичке и нуклеарне претње и закомпликовало одбрамбено планирање у региону, с обзиром на потешкоће у праћењу и / или преферираном циљању таквих способности - кажу аналитичари.

Најновије „слике указују на то да Северна Кореја остварује прави напредак у развоју другог дела нуклеарне тријаде" чиме се приближава томе да постане нуклеарна сила, кажу аналитичари.

Погледајте какве способности ће имати нови руски хеликоптер! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА