Најновије

БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ НАЈМОДЕРНИЈЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ПРЕПЛАВЉУЈУ НЕБО: Руси открили ко снабдева терористе!

Терористи покушавају пробити протвваздушну одбрану базе Хмејмим. Ако говоримо о бројкама, у протекле две године уништено је 118 беспилотних летелица терористичких група, укључујући 58 беспилотних летелица од 1. јануара ове године “, рекао је генерал-мајор Конашенков.

Беспилотна летелица (Фото: јутјуб)

Већина УАВ-а лансирана је из сигурносне зоне Идлиб, укључујући подручја Ал-Латаминах и Кан Шејкун. Последњи напад на ваздушну базу Хмејмим догодио се 11. августа и 3. септембра. Августовски напад укључивао је пет нападних беспилотних летелица и једну контролну беспилотну летелицу. У септембарском нападу учествовала су два беспилотна возила.

“У овом удару су учествовала две беспилотне летелице. Штавише, приступили су ваздушној бази из различитих праваца. Карактеристично је да је један беспилотни авион дошао из подручја Средоземног мора.

“То је, очигледно да је беспилотни летелица лансирана са брода”, рекао је војни портпарол. Генерал-мајор Конашенков напоменуо је да привремен мир може бити повезана са ослобађањем Хан Шејкуна и Ал-Латаминаха, где су пронађене радионице за састављање беспилотних летелица и места за њихово лансирање.

Војни званичник напоменуо је да терористи активно модернизују своје нападне беспилотне летелице, посебно системе за навигацију и контролу. Он је рекао да запошљавање такве опреме захтева озбиљну техничку обуку оператера.

Руска страна је такође открила да су милитанти у ствари покренули серијску производњу таквих беспилотних летелица. Милитантни УАВ користе у формацији ројева (када један контролни УАВ управља нападима УАВ). Неки УАВ су опремљени камерама и јединицама за мерење притиска ваздуха.

Процењени домет најновијих беспилотних летелица је 250км. Њихов сервисни плафон је 4,5км. Претходна варијанта УАВ-а имала је домет од 120 км. Постојала је и верзија са дометом од 50км.

Генерал-мајор Конашенков рекао је да је Русија забринута да нека трећа страна снабдева милитанте војном техником везаном за производњу беспилотних летелица. Није именовао одређену државу или организацију. Међутим, листа могућих милитантних присталица релативно је кратка. Двојица главних осумњичених су обавештајне службе Сједињених Држава и Турске.

Упркос великом интензитету напада беспилотних летелица које су извели милитанти, чинило се да су руске снаге способне да их успешно одбију захваљујући слојевитој противваздушној одбрани и широкој употреби система за заштиту.

Према руској војсци, системи противваздушне одбране распоређени у ваздушној бази Хмејмим могу погодити циљеве на домету од 250 км. Задаци распоређеног пука противваздушне одбране су да бране објекте на територији ваздухопловне базе Хмејмим и поморског објекта Тартус од удара беспилотних летелица и ракетних граната, као и против тактичког ваздухопловства и крстарећих ракета.

„Овде је постављен слојевити систем за противваздушну одбрану. Садржи С-400 ракетне системе дугог домета земља-ваздух и комплексе кратког домета Тор-М2 и Панцир-С1 “, прокоментарисао је командант пука противваздушне одбране.

Напоменуо је да ове могућности омогућавају ударање свих врста ваздушних циљева на домету од 20 км до 250 км.

„Противавионски ракетни систем Тор-М2 и комплекс ракета „ Панцир-С1 “земља-ваздух ефикасно се носе са задацима удара беспилотних летелица малих димензија са малим радарским пресеком, као и гранатама велике брзине фабрички произведених и импровизованих ракетних система с више лансирања, које активно користе терористи, ”рекао је командант пука.

Према његовим речима, радари радиотехничког батаљона, као и извиђачке способности пука и противваздушних ракетних батаљона прикупљају све податке о ваздушној ситуацији.

„Борбене операције се контролишу у потпуно аутоматизованом режиму, од времена откривања ваздушних објеката и закључавања до тренутка доношења одлуке о уништавању ваздушних циљева“, рекао је командант пука.

Шта су сателитски снимци америчке базе на нафтним пољима у Сирији открили, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА