Најновије

ПОВЛАЧЕ СЕ ЛЕКОВИ "РАНИСАН" И "РАНИТИДИН"! Сумња се у квалитет супстанце која би могла да буде канцерогена!?

Лекови за желудац "ранитидин" и "ранисан", повлаче се са тржишта у Србији, али и у другим земљама по препоруци Европске агенције за лекове-ЕМА, због сумње у неисправност активне супстанце ранитидин, произвођача Сарака Лабораториес Лтд.

Лекови (Фото: pixabay. com)

Проверама у Европи установљено је да ова супстанца садржи Н-нитрозодиметиламин (НДМА), који може да буде канцероген.

Два произвођача -"Хемофарм" и "Актавис", обавестили су Агенцију за лекове и медицинска средства Србије да добровољно повлаче са тршишта лекове који садрже ранитидин. Обе фатмацеутске куће као разлог су навеле сумњу у квалитет активне супстанце, произвођача Сараца Лабораториес, који погоне има у Индији.

На штетност ових лекова посебно кад се узимају "на своју руку", лекари су и раније упозоравали због могућих нежељених ефеката, али како каже др Димитријевић-"пацијенти пију шта они хоће".

Сада је Европска агенција за лекове (ЕМА), на захтев Европске комисије започела проверу лекова који садрже активну супстанцу ранитидин, након што су испитивања показала да неки од лекова са активном супстанцом ранитидин садрже нечистоћу НДМА. ЕМА ће, како се наводи из ове агенције, проучити податке како би проценила да ли су болесници који користе ранитидин под било каквим ризиком од НДМА и обавестиће јавност чим информације буду доступне.

Ови лекови повлаче се и са тржишта БиХ. Увозници су повукли 57 серија лкова "ранитидин" и "ранисан" који су били на тржишту у Црној Гори.

Хемофарм: Повлачимо лек из предострожности

Компанија Хеморафм огласила се овим поводом и навела да је реч о предострожности, као и да је сигурност пацијента на првом месту.

"Из предострожности, а у циљу заштите јавног здравља становништва Републике Србије, компанија Хемофарм А.Д. донела је одлуку о добровољном, превентивном повлачењу свих серија лека Ранитидин са тржишта. Као одговорној компанији, Хемофарму је сигурност пацијента на првом месту. 

Лек Ранитидин садржи активну супстанцу ранитидин-хидрохлорид, а према упозорењу Европске агенције за лекове, у поменутој активној супстанци детектоване су нечистоће под називом Н-нитрозодиметиламин (НДМА). 

У документу Европске агенције за лекове (ЕМА) изражена је сумња у могући штетан утицај нађене количине нечистоће НДМА на људско здравље, а што ће накнадним испитивањима бити потврђено или оповргнуто. Европска агенција за лекове, у уској сарадњи са националним агенцијама за лекове, извршиће проверу свих готових лекова који у себи садрже активну супстанцу ранитидине-хидрохлорид различитих произвођача. Контрола је почела 12. септембра и спроводи је Комитет за хумане лекове (ЦХМП) чији ће налаз бити правно обвезујући за све земље ЕУ, што ће и компанија Хемофарм, која  послује у складу са европским принципима, такође поштовати. 

Шта је лек Ранитидин и чему је намењен? 

Лек Ранитидин садржи активну супстанцу ранитидин која припада групи антагониста Х2 рецептора. Намењен је лечењу одређених стања и болести у којима је појачано лучење желудачне киселине. Користи се и у лечењу чира на желуцу, чира на дванаестопалачном цреву, чира после операције итд. 

На територији Републике Србије лек Ранитидин налази се у облику филм таблета, шумећих таблета и раствора за ињекцију, а пацијентима је доступан без лекарског рецепта или уз лекарски рецепт. 

Компанија Хемофарм је за пацијенте обезбедила замену 

За све пацијенте који користе Ранитидин, компанија Хемофарм обезбедила је одговарајућу замену леком Фамотидин ХФ, који се издаје на лекарски рецепт и пацијенти га могу наћи у апотекама. 

Фамотидин ХФ садржи активну супстанцу фамотидин (20мг или 40 мг) који као и ранитидин припада групи лекова - антагонистима Х2 рецептора и користи се за исте здравствене индикације као и лек Ранитидин", наводи се у саопштењу Хемофарма.

ПрочитајтеОВДЕ  какво је то шокантно упозорење.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА