Најновије

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ СВЕ СЕ МЕЊА: Нова кинеска беспилотна летелица способна да погоди САД

Кина планира да представи свој нови, стелт, суперсонични, борбени, беспилотни дрон, Sharp Sword, са савременом технологијом, који може да погоди САД.

Кинески дрон (Фото: Јутјуб)

Беспилотна летелица приказана је на проби параде посвећене 70. годишњици Народне Републике Кине 1. октобра, преноси таблоид Дејли стар.

Према војним стручњацима, 10 метара дуг дрон са стелт технологијом моћи ће да баци две тоне бомбе, као и да има дугу аутономију и неће морати да слети до 48 сати.

“Оно по чему се  Sharp Sword  разликује  јесте његова скривеност, што значи да није дизајниран за сценарије попут Авганистана, где је непријатељ опремљен много више од само ватреног оружја, већ за ситуације у којима треба да избегне софистициране ваздушне одбране”, рекао је Сем Роџевин, директор програма безбеднности.

На паради поводом 70. година Народне Републике приказаће се и нуклеарне и конвенционалне балистичке способности, укључујући ИЦБМ ракете као што је ДФ-41, која је била прва кинеска интерконтинентална ракета на тешко гориво.

Поред тога, очекује се да ће ВЗ-8, суперсонични извиђачки беспилотни авион бити део војне параде.

У међувремену, Кина је у среду позвала Сједињене Државе да престану да се мешају у политички процес Хонг Конга после говора Доналда Трампа у Генералној скупштини Уједињених нација.

Амерички председник рекао је у УН-у да очекује да ће Пекинг испунити своје обавезе према Хонг Конгу у складу са Заједничко кинеско-британском декларацијом из 1984. године, у којој је Пекинг обећао да ће чувати независност хонгконшког законодавног система и његових демократских институција.

„Хонг Конг је главни међународни центар за финансије, трговину и транспорт. Хаос у Хонг Конгу не треба да се тиче никога, укључујући и САД. Снажно позивамо Сједињене Државе да поштују правила међународног права и основна начела трговине, поштују кинески суверенитет, престану да се мешају у унутрашње ствари Хонг Конга и престану да дају неодговорне изјаве и учине више за процват и развој Хонг Конга “, рекао је кинески портпарол Министарства спољних послова Генг Шуанг.

Нагласио је да је ситуација у Хонг Конгу питање кинеске одговорности и да ниједна страна држава, особа или организација немају право да се мешају.

Хонг Конг потресају велики протести од почетка јуна. Протести су почели као реакција на веома непопуларан закон који ће омогућити изручење људи из Хонг Конга континенталној Кини. Протести су се претворили у жестоке сукобе демонстраната и полиције.

Стејт Департмент истражује мејлове Клинтонове! Црно јој се пише! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА