Најновије

ШАЉЕ СВОЈЕ СПЕЦИЈАЛЦЕ: Ово је Трампова специјална мисија за Косово

Амерички председник Доналд Трамп послао је у тајну мисију на Косову двојицу специјалаца. У Београд и Приштину допутоваће сенатори Крис Марфи (демократа) и Рон Џонсон (републиканац).

Илустрација (Фото: Правда)

Њихов превасходни задатак је да створе услове за наставак дијалога, а Марфи, који је у прошлости имао пресудан утицај на албанске лидере приликом доношења неколико важних одлука, треба и да спроведе коначни притисак за укидање такси, али и да "поравна терен" да се реализује подела Косова, што је идеја-водиља Трампа и његовог окружења.

Марфи је иначе идеалан за ову мисију с обзиром на то да је 2014. године, како кажу извори у Приштини, буквално он скројио састав тамошње владе и устоличио Ису Мустафу за премијера иако овај није имао импресиван изборни резултат. С друге стране, Марфи је јуче био у Берлину, где је, како кажу упућени, водио важне разговоре са највише позиционираним људима у администрацији Ангеле Меркел, која је највећа противница разграничења на Косову и Метохији.

Увијено у обланде

Посету Берлину на Твитер налогу обелоданио је и сам Марфи, који је као циљ посете Београду, а затим и Приштини, означио "подршку дијалогу Београда и Приштине". Последња станица мини-турнеје Марфија и Џонсона биће Украјина.

- Русија нам не дозвољава улазак код њих, али Џонсон и ја ћемо посетити Украјину, Србију и Косово ове недеље како бисмо показали да и демократе и републиканци дају подршку новој украјинској влади и сталном дијалогу Београда и Приштине - написао је на Твитер налогу Марфи.

Извор из Приштине наводи да се тамо, упркос оваквим Марфијевим формулацијама увијеним у обланде, његов и Џонсонов (а пре свега његов) изненадни долазак тумачи као експлицитни притисак Америке на косовске Албанце.

- Овде у Приштини сви памте колики је утицај Марфи имао на унутрашња политичка збивања на Косову када се правила влада 2014. године. Он добро познаје људе, с многима је већ и показао да зна и уме, тако да је потпуно сигурно да није случајно изабран за ову мисију - објашњава саговорник.

Биће још долазака

Дејан Милетић из Центра за проучавање глобализације каже да је мисија Марфија и Џонсона свакако још једна потврда да су САД подигле ниво иницијативе и ангажмана везано за Косово.

- По мом мишљењу, и сам њихов долазак је добра вест. Нема сумње и да је Марфијева посета Берлину имала за циљ да у неку руку омекша тврд став Немачке и Ангеле Меркел о томе шта компромис у решавању питања Косова треба да подразумева. У наредном периоду очекујем још активнији уплив Америке. Наравно, Приштина ће покушати да дезавуише сваку конструктивну идеју и зато неће бити лако доћи до резултата - сматра Милетић.

Спољнополитички аналитичар Зоран Спасић каже да долазак Марфија и Џонсона показује да је оштрица америчког притиска усмерена и ка Београду и ка Приштини, али он стрепи да ће ка нама ипак бити израженији.

- Нема сумње да ће Марфи утицати на неке политичке процесе и одлуке на Косову, међутим, он долази из миљеа који по традицији пружа подршку Албанцима. Ипак, сачекајмо неко време, ефекти ове посете брзо ће бити видљиви - наводи Спасић.

Пацоли: Мораћемо да укинемо таксе

Да су и Албанци свесни шта се спрема, сведочи изјава Беџета Пацолија, шефа дипломатије лажне државе Косово. Он је, наиме, чини се искрено, поручио да ће сваки будући премијер владе у Приштини, ко год то био, морати да укине таксе на српску робу.

Бивши НАТО официр открио највећу тајну Шиптара. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА