Најновије

РУСИ ОДЛУЧИЛИ, СРБИЈА ДОБИЈА НУКЛЕАРНИ ЦЕНТАР: Руска државна корпорација у разговору са српским министром!

Министар за иновације и технолошки развој у Влади Србије Ненад Поповић и заменик генералног директора руске државне корпорације "Росатом" Николај Спаски разговарали су о перспективама сарадње Србије и Русије у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

Министар за иновације и технолошки развој у Влади Србије Ненад Поповић (Фото: јутјуб)

"Поповић и Спаски потврдили су спремност обе стране да сарађују у изградњи центра за нуклеарну науку, технологију и иновације на територији Републике Србије. Поповић је навео да ће се овај центар заснивати на најсавременијим технологијама које постоје у области мирне употребе атомске енергије", наводи се у саопштењу.

Наводи се да ће с таквим центром Србија сасвим сигурно постати лидер у овом делу Европе у истраживању, развоју и примени нуклеарних технологија у свим релевантним областима, као што су медицина, пољопривреда, индустрија, развој нових материјала.

Поповић је изразио уверење да ће овај центар бити база за образовање најбољих српских кадрова у области нуклеарне енергије, али и место где ће се обучавати кадрови из целог света.

Поповић је истакао задовољство темпом развоја међудржавних односа Србије и Русије у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, која се остварује кроз сарадњу с државном корпорацијом „Росатом“.

Заменик генералног директора „Росатома“ Николај Спаски истакао је да Србија и Русија имају дугу и богату традицију сарадње у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе и изразио задовољство чињеницом да две земље после више од 30 година обнављају сарадњу у овој области.

Спаски је оценио да та сарадња, са једне стране, доприноси обнови научне базе Србије у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, а са друге стране, има огроман комерцијални и економски значај за Србију, додаје се у саопштењу.

Како су Мађари исмејали Србе приликом одлуке о постављању споменика Николи тесли, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА