Најновије

РУСКИ АНАЛИТИЧАР: Свет је на ивици рата! Опет сте изиграни од стране пропадајућег царства, али...

Свет је поново на ивици рата. И поново. И онда опет. А онда више није на ивици рата … али чекајте, има још! Наравно, има још, увек постоји. Америчке борбене групе носача авиона се окрећу према Северној Кореји … или не. Они бесциљно круже, негде у близини Северне Кореје, али на веома опасан начин.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Пише: Дмитри Орлов

Онда се Трамп и Ким Џонг Ун састану, усагласе се, потпишу парче папира које не значи ништа и делимично спријатеље. Сада су носачи авиона далеко мање опасни. Онда се Трамп и Ун поново састану, да потпишу неко друго бесмислено парче папира, али онда Џон Болтон почне да брбља и посао пропадне.

Али  Трамп и Ун настављају да размењују љубавна писма. У сваком случају, рат између САД-а и Северне Кореје није само немогућ, већ и незамислив: дуж главног града Јужне Кореје налази се севернокорејска артиљерија и све америчке војне базе у региону су у домету севернокорејских ракета. Рат са Северном Корејом је дефинитивно искључен. Сажетак: ништа се не догађа. Дакле, о чему се ради?

Сада је реч о Венецуели. Њен демократски изабрани лидер проглашен је узурпатором и пронађена му је одговарајућа замена.  Америчке вазалне државе широм света су приморане да му одобре дипломатско признање као председника Венецуеле, иако је он само случајан тип у Каракасу.

Неки камиони су запаљени на мосту између Колумбије и Венецуеле. Носили су хуманитарну робу као што су калемови од жице. Прича се о војној интервенцији, али то су само приче.

У сваком случају, амерички војни упад у Венецуелу није у домену могућности: Венецуела има руске системе противаздушне одбране које је чине зоном забрањеног лета за ваздухопловне снаге САД-а; такође, борба против венецуеланске гериле није нешто за шта је америчка војска способна. Извршни резиме: поново се ништа не догађа.

Сада се ради о Ирану. Трамп се повлачи из пажљиво договореног међународног споразума са Ираном и каже да жели да преговара о још једном. Ако приметите, то је заиста идиотски потез, по узору на: “Никада вам нећу вратити, па ми позајмите више новца.” Ако земља не поштује уговоре које је већ потписала, зашто би преговарали о новим ? (То је реторичко питање.) Иран најављује да, пошто САД не поштују споразум, неће ни Иран. Гомила нафтних танкера је оштећена и САД покушавају да окриве Иран за то, али нико им не верује.

И тако се оштети још неколико нафтних танкера и САД поново покушавају да окриве Иран, али нико им поново не поверује. И тако САД пусте беспилотну летелицу у ирански ваздушни простор, заклоњен извиђачким авионом са међународном посадом, надајући се да Иран направити грешку и пуцати на извиђачки авион. Међутим, Иран погоди беспилотну летелицу која пада у територијалне воде Ирана, а не у међународне воде дубине 100 стопа, што САД тврди да се догодило, али им ни у то нико не верује. Американци испричају причу о томе да желе да нападну Иран, али у последњем тренутку отказују напад. Цене нафте мало расту.

У сваком случају, војни напад на Иран је незамислив: Иран има могућност да затвори Ормушки мореуз за све бродове, одвајајући трећину укупног светског извоза нафте и дижући у ваздух глобалну економију, укључујући и САД. Извршни резиме: ништа се не догађа, опет.

Постоје разни други догађаји у другим деловима света. НАТО иплови око Црног и Балтичког мора, где постоји доста необезбеђених места у случају да непријатељства са Русијом постану ватрена. Што нам говори да се непријатељство неће претворити у ратно јер су ти бродови скупи и нема новца за њихову замену. Постоје и НАТО вежбе у балтичким земљама, које су на руској граници.

Руси остају незадовољни. Они не желе да имају ишта са балтичким државама, које су некада биле транзитне земље за руски извоз. У сваком случају, разговор о вођењу рата против Русије је нешто што само екстремно глупи људи могу учинити. Сажетак: ништа се не догађа.

Оно што се дешава је да бивша земља, која не може да престане да троши оно мало ресурса што јој је остало на бескорисни, али смешно надувени војно-индустријски комплекс, покушава да ствара услове како би оправдала наставак издашне потрошње на одбрану.

Сви стручњаци тврде да је претња овог или оног рата веома стварна и да стога сви морамо да обратимо пажњу на оно што се дешава. Али оно што се дешава је да сте изиграни.

Када САД прете да ће прекинути приступ америчком  финансијском систему, свет ради на томе да га заобиђе.

Када САД уведу царине и санкције, свет реагује преобликовањем својих трговинских односа како би искључио САД.

Када САД запрети земљама војном интервенцијом, свет одговара изградњом нових савеза и успостављањем безбедносних аранжмана који изолују САД.

Али најважније, свет једноставно чека. САД сада имају буџетски дефицит који је преко трилион долара годишње и праве дуг на приближно истој стопи као што је био током врхунца претходног финансијског колапса. Шта мислите да ће се десити када дође до следећег.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА