Најновије

ШВАЈЦАРСКИ МЕДИЈИ ПИШУ О ФАШИЗМУ У ХРВАТСКОЈ: Ово су рекли о усташким тенденцијама Колинде!

Швајцарски лист "Тагес-Анзеигер" објавио је велики чланак о ситуацији у Хрватској у којем се истиче да у тој земљи државни врх "умањује премлаћивање и прогон српске мањине".

Колинда Грабар Китаровић (Фото: predsjednica.hr)

"Тагес-Анзеигер" пише да се у "овој чланици ЕУ све више догађају напади на Србе" те цитира бившег премијера и садашњег председничког кандидата Зорана Милановића који је у контексту недавних напада на Србе споменуо и реч "тероризам" и упозорио на "културу насиља" у хрватском друштву.

Томпсонови проблеми у Швајцарској

Лист наводи неколико случајева напада на грађане Хрватске српске националности, попут демолирања кафића и премлаћивања гостију који су гледали фудбалску утакмицу, каменовања кућа повратника и напада на гостионичара који је одбио да пусти песме Марка Перковића Томпсона, "који важи за барда мржње" и који "у својим песмама шири десничарске ставове". Лист подсећа на то да је Томпсон имао проблема са швајцарским властима када је покушао да наступи у тој земљи и да су му 2009. чак забранили улазак у земљу.

Нарочито је проблематична тишина председнице Колинде Грабар-Китаровић која је за "државну телевизију ХРТ" изјавила да није њен посао да коментарише дневну политику и да не жели повећавати поделе у друштву када је коначно питана за нападе на Србе.

Колинда ствара раскол у хрватском друштву

Колинда жели бити поново изабрана на функцију председнице те се "зато умиљава националистима, што заправо и доводи до раскола у хрватском народу", сматра Тагес-Анзеигер. Додају са згражањем да је Колинда током обележавања годишњице Олује изјавила да је 1995. и сама хтела узети пушку у руке и ићи у рат.

Наводи се како се у Хрватској у јавности често може чути усташки поздрав "За дом спремни" те да се приказују филмови који умањују број жртава и злочиначки карактер Јасеновца, као и целе НДХ. Када је пак заступник српске мањине Милорад Пуповац стање у Хрватској упоредио с ониме у НДХ, премијер Андреј Пленковић је то описао непримереним и осудио, док је председница Грабар-Китаровић још оштрије напала Пуповца.

"Раширени национализам изазива страх"

Тагес-Анзеигер пише да “раширени национализам код многих Срба изазива страх” те наводи још примера напада на Србе, попут потере за ватерполистима из Србије на сплитској Риви.

"Срамотну улогу у свему игра и Католичка црква. Она пропагира реваншизам, њени свештеници и одржавају мисе у част усташких злочинаца, а профашистичке књиге се често представљају у црквеним просторима”, пише лист.

На крају Тагес-Анзеигер констатује како је "с обзиром на талас насиља шокантна неоглашавање високопозиционираних политичара Европске уније" те наводи као смешну изјаву будуће председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лејен која је Хрватску описала као “узор другим земљама”.

Трговински ратови и америчке санкције уједињују Далеки исток! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА