Најновије

АМЕРИКА НА ИВИЦИ БЕСА: Ердоган нам прави проблеме, а Путин га врти око малог прста

Упркос својој “сервилности” према Путину током преговора у Москви, Реџеп Тајип Ердоган од њега није могао да добије уступке у Сирији, пише The Globalist, који врло негативно коментарише „непослушност“ турског председника на упозорења која стижу из Вашингтона.

Према објави, све док Сједињене Државе и њихови савезници не развију кохерентну стратегију која ће да спречи да Турска склизне у руску зону утицаја, Путин ће наставити да “врти Ердогана око малог прста како жели”. The Globalist подсећа како руски аналитичари Ердогана називају “руским човеком у НАТО пакту”. 

Крајем августа је турски председник  Ердоган, као гост Владимира Путина, учествовао на церемонији отварања међународне ваздушне изложбе МАКС у Русији, пише The Globalist.

Иако је Анкара чланица НАТО-а, Турска наставља да клизи у сферу утицаја Кремља , што се може видети из Путинових покушаја продаје руских авиона Су-35 и Су-57 Ердогану, док руски превозници испоручују већ другу дивизију система С-400 Анкари.

“Али, упркос томе, Ердоган Москву није посетио ради куповине руске војне опреме, већ због своје очајне жеље да уз помоћ Путина заустави напредовање сиријског председника Башара ел Асада дубоко у зону деловања турске војске на северозападу Сирије”, тврди аутор чланка.

Не тако давно су снаге “сиријског режима” опколиле снажно утврђену турску осматрачницу у граду Морек на југу Идлиба. Пре тих догађаја је сиријско ваздухопловство бомбардовало милитанте у пратњи турског војног конвоја који је требао да испоручи залихе до опкољене тачке. Усред ове војне конфронтације, Путин је неколико дана дбио да одговори на Ердоганове позиве.

Кремљ је касније обавестио Анкару да би руски челник могао да се састане с Ердоганом на ваздухопловној изложби.

Сходно томе, The Globalist закључује да је стварни приоритет за Ердогана, који је журно договорио путовање у Москву, био да спречи да се иста ситуација понови с другим турским посматрачким местима.

Пре састанка је Путинов потпарол приметио следеће: “Турска је наш блиски партнер, наш савезник .” Осим тога, наговестио је да ће се током преговора стране подједнако дотаћи  теме продаје оружја и ситуације у Идлибу.

Тако се догодило да Путин Ердогана није почастио само сладоледом, већ је с њим разговарао и о даљњој продаји опреме и питању заједничке производње оружја и војне опреме.

У одговору, Ердоган је топло рекао Путину: „Желимо да се наше јединство настави у неколико подручја одбрамбене индустрије. То могу бити путнички или војни авиони. Оно што је важно је дух сарадње.”

Међутим, према објави, упркос “сервилности” према Путину, Ердоган није успео да добије уступке у Идлибу. Асадове снаге не само да нису зауставиле свој напредак, већ су задале ударце милитантима у близини другог турског посматрачког места.

Истовремено, зближавање турског председника и Путина изазвало је бес америчког Конгреса. Неколико сати након доласка друге пошиљке система С-400 у Турску и Ердоганове изјаве о његовом интересу за куповину руских авиона, Одбор за спољне послове Заступничког дома америчког Конгреса је затражио од Трампа “да Турској уведе санкције у складу са америчким законом”.

Следећег дана, амерички министар одбране Марк Еспер упозорио је да Анкара неће моћи да се врати програму изградње борбених авиона Ф-35 све док Турска не уклони системе С-400 са своје територије.

“Упркос скоро сталној бахатости Ердогана, Путин га и даље врти како жели”, наводи лист.

„Све док Вашингтон и његови трансатлантски савезници не развију координирану контрастратегију, Москва ће наставити да искоришћава турског вођу у Анкари, ког руски аналитичари већ називају “нашим човеком у НАТО савезу”, за The Globalist пише Ајкан Ердемир, виши сарадник америчке Фондације за одбрану и демократију.

Путин је два дана пре 11. септембра позвао Буша и пренео му важну поруку! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА