Најновије

"ГОСПОЂО МЕРКЕЛ, ПОМОЗИТЕ НАМ" Вође побуне у Хонг Конгу има велику молбу за немачку канцеларку!

Грађани Хонгконга недељама демонстрирају против кинеског режима, а сада је Џошуа Вонг (22), један од најпознатијих активиста, упутио писмо Ангели Меркел у коме је, непосредно пред њен долазак у посету Кини, моли за помоћ.

Хонг Конг (Фото: Јутјуб)

Вонг је апеловао на лично искуство канцеларке са "диктаторским режимом" у некадашњој Источној Немачкој и изразио наду да ће им пружити подршку у "борби против гушења слобода".

- Ми смо група грађана из Хонгконга и молимо Вас или Вашу владу да се састанемо с обзиром на полицијско насиље, које измиче контроли, и вашу предстојећу посету Кини - написао је Вонг.

- Као што вероватно знате, цивили у Хонгконгу свакодевно су жртве напада полиције. Апелујемо на Вас, као канцеларку Немачке, земље, која се залаже за слободу мишљења и људска права, у нади да ћете изразити забринутост због катастрофалне ситуације у којој се налазимо и пренети кинеској влади наше захтеве током боравка у Кини - наводи се у писму.

Он је такође упозорио Немачку да се клони пословне сарадње с Кином, која крши међународно право и обећања. Пре повратка Хонгконга под управу Кине, потписан је споразум, којим се гарантује слобода говора, окупљања и штампе, али је последње 22 године кинеска влада кршила тај споразум, истиче Вонг у писму.

- Последњи пут уговор је прекршен у марту, када је наша влада под притиском Кине покушала да донесе измену закона, која обухвата споразум о изручењу са Кином. То би омогућило Кини да наметне Хонгконгу кинеске законе, чиме би независност нашег правосуђа била угрожена - пише Вонг.

Он је навео да "више не можемо да ћутимо" и да је деветог јуна 2019. демонстрирало милион грађана Хонгконга, седмина укупног становништва, захтевајући повлачење закона о изручењу, што је влада одбила.

- Уместо тога, полиција на нас без разлога баца сузавац и испаљује гумене метке на људе који мирно демонстрирају... Једанаестог августа болничарка је погођена у око. Полиција нас назива "бубашвабама" и напада сваког пролазника кога ухвати да говори кантонски - наводи се, између осталог, у писму.

Прочитајте ОВДЕ  какав је то бруталан ударац за џихадисте по Европи.

Извор: Блиц/bild. de

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА