Најновије

ОТКРИВЕН ТАЈНИ ПЛАН АМЕРИКАНАЦА: Ево какву поруку Запад шаље Србији одлуком да војска тзв. Косова учествује на вежби у Албанији

Косовска војска ће по свему судећи учествовати на предстојећој војној вежби "Џоинт риекшн 19", која ће бити одржана крајем октобра ове године у Албанији, што се може протумачити као још један покушај Запада да промовише Косово с једне стране, а с друге да дисциплинује Србију.

Припадници тзв. војске Косова (Фото: Јутјуб)

Према незваничним информацијама, САД покушавају да "на мишиће" прогура дефинитивно учешће КБС-а, и све то наочиглед Србије која је у овој иницијативи само посматрач.

Наиме, на тој вежби ће учествовати чланице Америчко-јадранске повеље" (Иницијатива А5), међу којима су Хрватска, Албанија, Македонија, Црна Гора и БиХ.

“Било би погрешно целу акцију посматрати само у контексту преговора и решења статуса Косова. Ово је јасна порука Србији, али и одговор на њене аранжмане са Русијом, првенствено у вези са набавком наоружања”, наводи извор из дипломатских кругова.

Са друге стране, када је реч о Приштини, и упркос томе што је прича о косовској војсци још увек у повоју, и која оваква каква јесте, не би могла да учествује на једном такво скупу, ово се може сматрати још једним "плусом", јер ће се на вежби наћи раме уз раме што са војскама из региона, али и са највећом светском силом - САД.

Међутим, тренутно ствари не пролазе тако глатко, с обзиром на то да од пет чланица А5, БиХ не признаје косовску независност, па тиме ни њена обележја суверенитета, што је свакако војска.

То је разлог што се на ту државу врше притисци да, без обзира на ту чињеницу, ипак пристане да да "зелено светло" КБС-у.

Да је учешће КБС известан сценарио сведочи и то што је крајем 2018. године Албанија, која је иначе домаћин вежбе, преузела председавање Иницијативом А5. Том приликом је отворено речено да ће бити подржана њихова Иницијатива да се отворе врата и новим чланицама овој отганизацији, чију окосницу чине САД.

Том приликом је албанска министарка одбране рекла да би 2019. године, уместо А5 требало да буде формат А6, као и да би требало "пожелети добродошлицу Косову да постане чланица Иницијативе".

Такође, није непознаница да су чланице НАТО ангажоване на обуци војника КБС-а, односно косовске војске, у чему предњачи и главна земља НАТО - Америка.

Она пак, са друге стране, не гледа благонаклоно на српско кокетирање са Русијом у разним сегментима, па ни војном, што се односи и на набавку руског наоружања. Такође, неретко се управо из САД и тамошњих званичника често може чути о "малигном утицају Русије" на регион, како је пре извесног времена рекао будући амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри.

Слично је пре месец дана рекао и извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон, који се осврнуо баш на наоружање.

“Земља која иде у Европску унију, не треба да прима наоружање из Москве”, рекао је он, након што је Србији у августу ове године испоручено неколико руских тенкова.

Америчко-јадранска повеља је основана 2003. године од стране САД заједно са Хрватском, Албанијом и Македонијом, како би им помогле на њиховом путу ка чланству у НАТО. Данас су њене чланице и БиХ и Црна Гора, а Србија има статус посматрача.

У међувремену, четири од пет ових држава приступиле су НАТО.

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вучић поручио српском народу на КиМ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА