Најновије

НОВИ КРСТАШКИ РАТ ПОЧЕО: Тврде да је распеће њихов симбол, а ево како ће одбранити Европу!

Конференција за такозване "хришћанске" новинаре део је напора актуелне мађарске владе да себе представи као заштитника основних европских вредности.

Виктор Орбан (Фото: јутјуб)

Ово распеће је прави симбол мађарског хришћанства - рекао је Золт Семјен, потпредседник мађарске владе, на отварању тродневне конференције за "хришћанске" новинаре коју је ове недеље организовало Министарство спољних послова и трговине.

Теолог по струци, Семјен је иначе лидер Хришћанско-демократске народне партије и коалициони партнер Фидеса, владајуће странке актуелног премијера Виктора Орбана. У свом докторском раду, Золт Семјен је популарног Мика Џегера, певача Ролинг Стоунса назвао ђаволом.

На конференцију која се одржавала на Универзитету за јавну управу дошао је машући иконом која симболизује Христово распеће. Том приликом је испричао легенду о метку који је завршио у крсту након што су совјетски војници пуцали у једну мађарску цркву крајем Другог светског рата. Баш као што је крст том приликом издржао удар метка, тако се са изазовима изборила и вера мађарског народа.

Овај догађај дискутабилног карактера требало је да послужи Мађарској у неговању имиџа бранитеља хришћанских вредности на којима почива заједница европских држава. Говорници на конференцији су истакли да је дошло време да "хришћански" новинари бране континент и хришћанску баштину. У исту сврху је Семјен неколико пута истакао како су се Мађари током историје вишеструко доказали као чувари хришћанства: Веру су прво бранили од Монгола, потом од Турака, касније од нациста и на крају од Совјета.

Ове поруке се, по свему судећи, добро уклапају у Орбанове напоре да своју партију преобликује у нови хришћанско- демократски покрет и на тај начин је врати у групацију Европске народне партије из које је привремено елиминисана због угрожавања владавине права.

Золтан Балог, некадашњи министар за људске ресурсе, поручио је да је "уставна обавеза министарства" да учини све како би одбранило хришћанске вредности - а ту свакако спада и одржавање конференције овог типа.

Балкан Инсајт пише да је мађарска влада и више него свесна значаја контроле говора и мишљења. Зато је владајућа странка претходних година уложила огромне напоре не би ли тако присвојила све расположиве медије и заувек ућуткала оне који се усуђују да другачије мисле.

Иако у Мађарској једва да постоје независни медији, то политичаре не спречава да се жале на доминацију такозване либералне штампе.

Но, права битка се ових дана изгледа одвија изван Мађарске. Реч је о такозваном европском крсташком рату, односно покушајима да Орбанов наратив заживи и у другим европским чланицама.

- Потребна нам је "хришћанска" комуникација, која није једнострана и која успева да подстакне стварање заједнице - рекао је Балог и додао да је разлика између хришћанског и либералног приступа новинарству у томе што је овај други елитистички и приморава људе да се стиде ако се не слажу са либералним ставовима.

Алвино-Марио Фантини, уредник једног европског конзервативног листа и велики обожаватељ Виктора Орбана, потрудио се да окупљенима укаже на разлике између секуларног и хришћанског новинарства:

- Док либерални медији прихватају 63 пола и тврде да љубав чини породицу, ми верујемо да је породица спој мушкарца и жене. Либерали кажу да абортус није убиство него слободан избор. Ако неко којим случајем не прихвати ове ставове, називају га незналицом или чак расистом - рекао је Фантини.

Едуард Хабсбург, амбасадор Мађарске при Светој столици и велики љубитељ друштвене мреже Твитер, позвао је учеснике конференције да више времена посвете молитви. Том приликом је признао да се сваки пут помоли пре него што отвори свој налог на овој друштвеној мрежи, а исто је препоручио и окупљенима.

Упркос инсистирању мађарске владе на поштовању хришћанских вредности, њени критичари подсећају да су Орбан и његови следбеници заборавили на једну од основних божјих заповести - љубав према ближњима. Ово поготово има смисла ако се узме у обзир начин на који Мађарска третира мигранте.

Каква порука за Путина је стигла из Пентагона, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА