Најновије

У НАВОДНОМ ИРАНСКОМ АТОМСКОМ СКЛАДИШТУ ПРОНАШЛИ ТРАГОВЕ УРАНИЈУМА: Инспектори затражили од Техерана да објасни трагове, а Иранци ћуте

Узорци које је узело УН-ово тело за нуклеарни надзор из како га је назвао израелски премијер "тајног атомског складишта" у Техерану показали су трагове уранијума које Иран тек треба објаснити, рекла су двојица дипломата који прате инспекторски рад те агенције.

Хамнеи, атомска бомба (Фото: Јутјуб/Правда)

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) истражује порекло честица и затражило је од Ирана да објасни те трагове. Али Техеран то није учинио, рекле су дипломате, појачавајући напетости између Вашингтона и Техерана. Америчке санкције срезале су иранску продају нафте, а Иран је одговорио кршењем свог нуклеарног споразума из 2015. са светским силама.

Пре годину дана у говору је израелски премијер Бењамин Нетанијаху, који се жестоко противи споразуму, позвао ИАЕА да одмах посети ту локацију рекавши како је у њој било ускладиштено 15 кг радиоактивног материјала који је отада склоњен.

Ројтерс је известио да је ИАЕА, који надзире  спровођење споразума, прегледао локацију, што чини само "када је то нужно", узео узорке и послао их на анализу.

Израелски и амерички медији су отада известили да су узорци показали трагове радиоактивног материјала или састојака.

Ти трагови су били трагови уранијума, рекле су дипломате, што је елемент који Иран обогаћује и један је од само два фисијска елемента од који се може произвести језгра нуклеарне бомбе. Један од дипломата је рекао како уранијум није био високо обогаћен што значи да није био прочишћен ни близу нивоа потребног за оружје.

"Има много могућих објашњења", рекао је тај дипломата. Али будући да Иран још није дао било какво објашњење ИАЕА-у тешко је проверити порекло честица, а исто тако није јасно јесу ли трагови остатци материјала или активности које претходе споразуму из 2015. или су недавни, рекле су дипломате.

Прочитајте ОВДЕ  с ким ће то Америка ратовати под земљом?

Извор: jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА